Raision seudun koulutuskuntayhtymästä on mahdollista lähteä ulkomaille työssäoppimaan. Naantalin ammattiopistosta tänä keväänä kokiksi valmistuva naantalilainen Topias Täckman kertoo kokemuksistaan.

Topias Täckman: Työssäoppimassa Espanjassa

Topias vaihdossa EspanjassaOlin Espanjassa työssäoppimassa marras-joulukuussa 2014. Kiinnostuin työssäoppimisjaksosta ulkomailla koulumme opiskelijan esityksestä, ja sain samalla hyvän aiheen opinnäytetyölleni. Halusin jakaa kokemukseni työssäoppimispäiväkirjani kautta, jota kirjoitin joka ilta Espanjassa ollessani.

Mahdollisuudet edetä tulevaisuudessa tämän kokemuksen avulla oli suuri houkutus, ja kiinnostukseni ilmaistuani minua oltiin heti lähettämässä maailmalle. En ehtinyt paljoa asiaa edes miettiä, kun sain jo tietää pääseväni Espanjaan. Toivon kokemuksen avulla pääseväni eteenpäin maailmalla ja näyttäväni, mihin minusta on.

Työssäoppimisjakso on mahtava kokemus, johon tarvitaan kiinnostusta, rohkeutta ja positiivista mieltä. Matkani oli ehdottomasti paras työssäoppimisjaksoni, enkä jättäisi mitään väliin jälkeenpäin mietittynä. Ehdottomasti kouluvuoteni huippu!

Miten ulkomaille?

Ulkomaanvaihtoon ei pääse kuka tahansa ammattiopistolainen. Turhia poissaoloja koulusta ei saa olla, ja aikaisempien työssäoppimisten tulee olla hyvin suoritettuja. Tarvitaan kohtuullinen englannin taito. Opiskelijan pitää sitoutua myös kehittämistyöhön ja toimia tuutorina tuleville ulkomaanopiskelijoille.

Ennen matkaa hankitaan passi, rokotukset, matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoito-kortti. Apurahaa saa noin 1 220 e, ja siitä maksetaan lennot ja asuminen. Oppimispäiväkirjaa kirjoitetaan joka viikko tai ilta. Päiväkirjan avulla kirjataan muistiin uudet opitut asiat työpäivästä. Vaihdon jälkeen kirjoitetaan matkaraportti.

Topias työssäoppimassa Espanjassa

Otteita Topiaksen matkapäiväkirjasta:

Ensimmäinen ulkomaantyöpäiväni alkoi klo 11:00, ja Pedro vei minut ravintolalle. Tapasin Fernandon ja keskustelimme tavoitteistani ja allekirjoitimme sopimuspaperit. Puin työvaatteet, ja ensimmäiseksi näin keittiön pöydällä nyljetyt jänikset. Pian aloin paistaa kanoille väriä suoraan liekissä, keittokauhaa käyttäen. Ensimmäinen päivä meni käsillä viittoen.

***

Pääsen heti harjoittamaan veitsenkäyttöäni. Pilkoin kasan purjosipulia ja sipulia ruokiin. Työkaverini opettivat minulle koko ajan espanjan sanastoa keittiöstä käsin, vaikka epätoivoista se vielä tässä kohtaa oli. Keittiössä ihmiset eivät vaikuttaneet pelkiltä työkavereilta vaan ystäviltä, jotka olivat hyväntuulisia jatkuvasti ja nauroivat toisilleen.

***

Töissä käsittelin pari laatikollista luumuja sekä kokonaista sorsaa. Hain sorsan jääkaapista ja leikkasin räpylät sekä pään irti. Sen jälkeen leikkasin perästä palasen, jotta sain kaavittua sisälmykset ulos. Tämän jälkeen pystyin leikkaamaan ankan reisipalat irti. Sitten irrotin ruholta kädet (siivet) ja pääsin leikkaamaan varovasti rintapalat irti. Tämä vaati harjoitusta, mutta onneksi käsiteltävänä oli yli 50 yksilöä, niin tämäkin taito painui kokkiopiskelijan mieleen!

***

Viimeinen päivä, mutta silti voi jotain oppia, kuten artisokkien käsittelyä. Sain arvioinnista hyvät arvosanat ja hyvän mielen. Haikeat tunnelmat ja hyvästelyt päivän jälkeen, ja keikkani oli pulkassa!

Kirjoittaja ja kuvat: Topias Täckman
Muokannut ja koonnut: Aino-Maija Aittokallio