Autoteollisuuden, meriklusterin ja konepajateollisuuden nouseva työllisyys Varsinais-Suomessa näkyi myös nuorten opiskeluvalinnoissa. Tasaisesti vuodesta toiseen vetovoimaisimpina koulutuksina Rasekossa ovat pysyneet sähkö- ja automaatiotekniikka sekä autoala. Tänä vuonna hurjimman kirin teki kuitenkin kone- ja tuotantotekniikan koulutus, johon Rasekolla oli kevään yhteishaussa ensisijaisia hakijoita yli kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Elokuussa koulutuksen aloittikin 35 uutta nuorta ja syyskuussa aloittaa 15 aikuisen ryhmä.

Pelkän työllistymisennusteen varassa koulutukseen hakeutuvien määrä ei ole kasvanut, vaan takana on suunnitelmallista ja intensiivistä kehitystyötä Vetovoimaa teknologia-aloille -hankkeen voimin. Rasekossa hankkeen toteutuksesta on vastannut kone- ja teknologia-alan kehittämistyötä koordinoiva opettaja Matti Raho, joka on jalkautunut kentälle opiskelijoidensa kera ja vienyt alan koulutuksen ja työllistävän tulevaisuuden ilosanomaa peruskouluihin, huoltajille, yrityksiin ja suurelle yleisölle.

– Kone- ja teknologiateollisuudella on haasteita julkisuuskuvan kanssa. Vielä edelleenkin mielikuva likaisesta ja yksitoikkoisesta työstä elää, vaikka tehtävät alalla ovat mitä moninaisempia, toteutetaan useimmiten huipputeknisillä välineillä ja siististi lämpimässä teollisuushallissa, Matti Raho naurahtaa. Rasekossa alan imagoa on pyritty nostamaan ns. Komeilla tutustumispäivillä, joissa yläkoululaiset pääsevät kokeilemaan alan opiskelua, sekä erilaisilla tempauksilla ja nykyisten opiskelijoiden ottamisella markkinointityöhön mukaan.

– Olimme täällä viime talvena yhden päivän tutustumassa koulutukseen. Päivällä oli suuri merkitys siihen, että valitsimme alan, kertovat pari viikkoa sitten opiskelun aloittaneet Tatu Sirkiä, Miko Taalikka, Niko Tolppanen ja Riina Kirkanen. – Ja sillä, että alalla on tällä hetkellä tosi hyvä työllistymistilanne. Pitää päästä ansaitsemaan, lisää Riina.

Ensimmäisen vuoden ajan opiskellaan perusteet kaikista aloista ja osaamisalan valinta tehdään keväällä. Riinaa ja Mikoa kiinnostaa tällä hetkellä eniten hitsaus- ja levytyöt, mutta tarkemmin kukaan nuorista ei osaa vielä sanoa mihin tehtäviin syventyy. Tatulla mielessä siintävät jo insinööriopinnot, siksi hän onkin valinnut kaksoistutkinnon eli aikoo suorittaa saman aikaisesti ylioppilastutkinnon.

– Rasekon opettajat kiertävät alueemme yrityksiä ja olemme tiivistäneet yhteistyötä entisestään. Alamme olla hyvin kartalla verkoston työvoimatarpeista ja tarjoamme osaamistamme yritysten käyttöön. Koulutussopimusten ja kaiken pituisten oppisopimusten avulla lähdemme avittamaan yrityselämää kasvuun toden teolla, johtava rehtori Maria Taipale lupaa. – Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä ja kertoa toiveista meille, hän jatkaa.

Taipale muistuttaa, että Raseko huolehtii oman toiminta-alueensa nuorista ja aikuisista opiskelijoista. Myös kuntiin muuttavien perheiden kannattaa olla yhteydessä Rasekoon. – Tutkinnot voidaan suorittaa loppuun meillä, jos vain koulutusala löytyy. Ja vaihtoehdon etsimme aina, hän toteaa.

Kone- ja tuotantotekniikan, autoalan sekä sähköalan lisäksi parhaiten yhteishaussa Rasekoon haettiin sosiaali- ja terveysalalle sekä datanomikoulutukseen. Näiden kaikkien opintoryhmät ovat täynnä. Muutamia hajapaikkoja on vielä vapaana esimerkiksi matkailualalla, metallisepissä sekä kokkikoulutuksessa. Niistä voi tiedustella Rasekon opintotoimistoista, vinkkaa Maria Taipale.

– Reformin hengessä elämme jo käytännössä jatkuvan haun aikaa, joten milloin vain voit ottaa yhteyttä ja tulla keskustelemaan omasta opintopolustasi, hän jatkaa.