Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto, museotekniikan osaamisala, tutkintonimike museomestari

Oletko työntekijä tai esimies ammatillisesti hoidetussa museossa? Haluatko syventää osaamistasi, kehittää työtäsi tai saada tutkintotodistuksen, joka kertoo vaativan työnkuvasi hallitsemisesta?

Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon suorittanut hallitsee vaativan työnkuvansa mukaisen ammattitaitonsa toimimalla työntekijänä tai esimiestehtävissä toisen palveluksessa. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon suorittanut työskentelee alansa edustajana tiimimäisesti tuomalla alansa ammatillista, visuaalista, esteettistä ja eettistä osaamista työhön. Hänellä on valmiudet ohjata ja opastaa muiden työyhteisön jäsenten suorittamia tehtäviä. Lisääntyvässä määrin taideteollisuusalalla tuotetaan alan monipuolisia palveluita, kuten ohjausta.

Museotekniikan osaamisalan suorittanut museomestari työskentelee ammatillisesti hoidetussa museossa. Museomestari osaa käsitellä monipuolisia museokokoelmia, toteuttaa näyttelytekniikkaa ja valaisua, käyttää yhä uudistuvaa audiovisuaalista tekniikkaa, siirtää kansainvälisiä näyttelyitä, huoltaa ja säilyttää museokokoelmien kookkaita koneita, toteuttaa asiakastapahtumia ja kehittää logistiikkaa. Kehittämisote ja yhteistyö ovat tyypillisiä tässä kansainvälistyvässä ja monipuolisessa työssä museoissa.

Tutkinto:

Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto, museotekniikan osaamisala, tutkintonimike museomestari

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4685457/reformi/tiedot

Toteutus:

Koulutus toteutetaan oppisopimuksena. Osaaminen hankitaan ohjatusti pääosin omalla työpaikalla museomestarin työtehtävissä ja osaamista täydennetään lähipäivillä.
Lisätiedot oppisopimuksen tekemisestä: Raision oppisopimustoimisto, oppisopimuspäällikkö Jaana Paunonen, puh. 044 705 7513, jaana.paunonen(at)raseko.fi

Tutkintokoulutuksen lähipäivät alkavat elokuussa 2019 ja jatkuvat runsaan vuoden ajan. Lähipäiviä on alkuvaiheessa keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa ja opiskelun loppupuolella syksyllä 2020 yksi päivä kuukaudessa. Oppisopimusaika ja näytöt määräytyvät henkilökohtaistetusti ja lähipäivien sisältö muokataan valituksi tulleiden henkilökohtaistamisen mukaan. Lähipäivien tarkat ajankohdat ilmoitetaan valituksille tulleille kesäkuussa. Lähipäiviä pidetään Raisiossa, Helsingissä ja Tampereella.

Jos sinulla on jo tapeeksi osaamista, voit tulla myös suoraan näyttöön. Kysy lisätietoja.

Koulutuksen sisältö:

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä, joista pakollisten tutkinnon osien laajuus 120 osp ja loput 60 osp koostuu valinnaisista tutkinnon osista henkilökohtaistetusti.

1. Pakolliset tutkinnon osat
– Kokoelmanhallinta, 60 osp
– museo-objektien käsittely, museo-objektien kunnon seuraaminen, säilytystilojen olosuhteiden seuraaminen, säilytysjärjestelmien asentaminen ja valvominen, museotyön talotekniikkaan liittyvät tehtävät

– Näyttelyn tekninen toteuttaminen, 60 osp
– näyttelyn suunnitteluprosessissa toimiminen, työnjohdollinen vastuu näyttelyprojektissa, näyttelyn teknisen osuuden kustannusarvio, näyttelyrakenteiden valmistaminen ja asentaminen sekä näyttelyiden esitystekniikan ylläpito, museo-objektien siirtäminen

——

2. Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan henkilökohtaistetusti 60 osp, esimerkiksi:
Audiovisuaalisen tekniikan käyttö museossa, 30 osp
– video- ja mediatuotannon esittäminen museossa, mediateosten ja av-aineiston säilyttämisen organisointi museossa

Kehittämisprojektin toteuttaminen museossa, 30 osp
– kehittämiskohteiden tunnistaminen museossa, projektisuunnitelma, kehittämisprojektin toteuttaminen ja päättäminen

Valaisun toteuttaminen museossa, 30 osp
– kokoelmanhallinnan ja näyttelytekniikan vaatimusten mukaisen valaisun toteuttaminen, valojärjestelmien käyttö museoympäristössä, valokaluston ylläpito

——-

Kohderyhmä:

Ammatillisesti hoidetussa museossa museomestarin työtehtävissä toimivat.

Hae mukaan:

Haku on auki 15.8.2019 asti.  Valinta tehdään haastattelun ja tarpeen mukaan työpaikkakäynnin perusteella. Koulutukseen voidaan ottaa 20 oppisopimusopiskelijaa.

Hae tutkintoon tästä: Taideteollisuusalan eat, museotekniikan oa, museomestari (2511)

Kustannukset:

Erikoisammattitutkintokoulutus on oppisopimuksella maksutonta. Oppisopimukseen tarvitset alan työpaikan.

Lisätietoja antaa:

kehittämispäällikkö, vastuukouluttaja
Sirpa Kiviharju
puh. 045 135 5500
sirpa.kiviharju(at)raseko.fi