Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto, museomestari

Oletko työntekijä tai esimies ammatillisesti hoidetussa museossa? Haluatko syventää osaamistasi, kehittää työtäsi tai saada tutkintotodistuksen, joka kertoo vaativan työnkuvasi hallitsemisesta?

Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon suorittanut hallitsee vaativan työnkuvansa mukaisen ammattitaitonsa toimimalla työntekijänä tai esimiestehtävissä toisen palveluksessa. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon suorittanut työskentelee alansa edustajana tiimimäisesti tuomalla alansa ammatillista, visuaalista, esteettistä ja eettistä osaamista työhön. Hänellä on valmiudet ohjata ja opastaa muiden työyhteisön jäsenten suorittamia tehtäviä. Lisääntyvässä määrin taideteollisuusalalla tuotetaan alan monipuolisia palveluita, kuten ohjausta.

Museotekniikan osaamisalan suorittanut museomestari työskentelee ammatillisesti hoidetussa museossa. Museomestari osaa käsitellä monipuolisia museokokoelmia, toteuttaa näyttelytekniikkaa ja valaisua, käyttää yhä uudistuvaa audiovisuaalista tekniikkaa, siirtää kansainvälisiä näyttelyitä, huoltaa ja säilyttää museokokoelmien kookkaita koneita, toteuttaa asiakastapahtumia ja kehittää logistiikkaa. Kehittämisote ja yhteistyö ovat tyypillisiä tässä kansainvälistyvässä ja monipuolisessa työssä museoissa.

Tutkinto:

Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto, museotekniikan osaamisala, tutkintonimike museomestari

Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa välilehdessä Opintopolku.fi-palvelussa).

Erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää useamman vuoden kokemusta museomestarin työtehtävissä. Tutkintokoulutuksessa täydennetään tutkinnon perusteissa vaadittua museomestarin tutkintonimikkeen mukaista osaamista.

Tästä tutkinnosta on mahdollista suorittaa myös vain osia, jos haluat erikoistua vain tiettyyn museomestarin osa-alueeseen tai työkokemuksesi ei vielä riitä koko tutkinnon suorittamiseen. Tällöin laaditaan opiskeluaikataulu kunkin opiskelijan kanssa henkilökohtaistetusti. Tutustu yksittäisten tutkinnon osien suorittamisvaihtoehtoihin.

Toteutus:

Koulutus toteutetaan oppisopimuksena. Osaaminen hankitaan ohjatusti pääosin omalla työpaikalla museomestarin työtehtävissä ja osaamista täydennetään lähipäivillä.
Lisätiedot oppisopimuksen tekemisestä: Raision oppisopimustoimisto, oppisopimuspäällikkö Jaana Paunonen, puh. 044 705 7513, jaana.paunonen@raseko.fi

Tutkintokoulutuksen lähipäiviä on keskimäärin kaksi päivää joka toinen kuukausi ja opiskelun loppupuolella keskimäärin yksi päivä joka toinen kuukausi. Oppisopimusaika ja näytöt määräytyvät henkilökohtaistetusti ja lähipäivien sisältö muokataan valituksi tulleiden henkilökohtaistamisten mukaan. Lähipäiviä pidetään Raisiossa, Helsingissä ja Tampereella.

Jos sinulla on jo tarpeeksi osaamista, voit tulla myös suoraan näyttöön. Kysy lisätietoja.

Koulutuksen sisältö:

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä, joista pakollisten tutkinnon osien laajuus 120 osp ja loput 60 osp koostuu valinnaisista tutkinnon osista henkilökohtaistetusti.

1. Pakolliset tutkinnon osat
– Kokoelmanhallinta, 60 osp
– museo-objektien käsittely, museo-objektien kunnon seuraaminen, säilytystilojen olosuhteiden seuraaminen, säilytysjärjestelmien asentaminen ja valvominen, museotyön talotekniikkaan liittyvät tehtävät

– Näyttelyn tekninen toteuttaminen museoalalla, 60 osp
– näyttelyn suunnitteluprosessissa toimiminen, työnjohdollinen vastuu näyttelyprojektissa, näyttelyn teknisen osuuden kustannusarvio, näyttelyrakenteiden valmistaminen ja asentaminen sekä näyttelyiden esitystekniikan ylläpito, museo-objektien siirtäminen

——

2. Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan henkilökohtaistetusti 60 osp, esimerkiksi:
Audiovisuaalisen tekniikan käyttö museossa, 30 osp
– video- ja mediatuotannon esittäminen museossa, mediateosten ja av-aineiston säilyttämisen organisointi museossa

Kehittämisprojektin toteuttaminen museossa, 30 osp
– kehittämiskohteiden tunnistaminen museossa, projektisuunnitelma, kehittämisprojektin toteuttaminen ja päättäminen

Logistiikan suunnittelu ja toteutus museotyössä, 30 osp
– logistiikkaprosessi osana museon näyttelytoimintaa ja kokoelmatyötä, logistiikkaprosessin suunnittelu ja toteuttaminen, museoalan logistiikan kehittymisen seuraaminen

Valaisun toteuttaminen museossa, 30 osp
– kokoelmanhallinnan ja näyttelytekniikan vaatimusten mukaisen valaisun toteuttaminen, valojärjestelmien käyttö museoympäristössä, valokaluston ylläpito

——-

Kohderyhmä:

Ammatillisesti hoidetussa museossa museomestarin työtehtävissä toimivat.

Hae mukaan:

Haku syksyllä 2021 alkavaan ryhmään on päättynyt ja ryhmä on täynnä. Voit tiedustella mahdollisia peruutuspaikkoja tai myöhemmin alkavia ryhmiä vastuuopettaja Janne Aakolta puh. 044 7057697, janne.aakko@raseko.fi.

Tutkintokoulutuksen lähipäiviä on keskimäärin kaksi päivää joka toinen kuukausi ja opiskelun loppupuolella keskimäärin yksi päivä joka toinen kuukausi. Oppisopimusaika ja näytöt määräytyvät henkilökohtaistetusti ja lähipäivien sisältö muokataan valituksi tulleiden henkilökohtaistamisten mukaan. Lähipäiviä pidetään Raisiossa, Helsingissä ja Tampereella.

Jos sinulla on jo tarpeeksi osaamista, voit tulla myös suoraan näyttöön. Kysy lisätietoja.

Kustannukset:

Koulutus on maksutonta oppisopimuksella. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka. Omaehtoisen tutkintokoulutuksen hinta on 600 € (voidaan laskuttaa kolmessa erässä) tai 250 € / tutkinnon osa.

Lisätietoja antaa:

Janne Aakko
puh. 044 705 7696
janne.aakko@raseko.fi