Rasekon Eeronkujan opetuskeittiö kolmosessa on hikiset tunnelmat, kun toisen vuoden kokkiopiskelijat Oona Asikainen ja Akseli Gröndahl harjoittelevat kahden viikon päästä alkavia Taitaja 2017 ammattitaidon SM-finaaleja varten. Valmentaja Leena Toivonen opastaa ja opettaja Airi Levonen seuraa silmä tarkkana nuorten työskentelyä, tekee muistiinpanoja ja aikatauluttaa työtä kellon kanssa. Kilpailuun valmistautuminen taitaakin olla ihan vakavasti otettavaa hommaa?

– Ajoitus, työvaiheiden oikea järjestys sekä puhtaanapito, siinä treenaamisen paikkoja, Leena Toivonen sanoo. – Nuoret ovat jo jättäneet kaksi ennakkotehtävää ja itse kilpailussa tulee olemaan tehtäviä peräti neljälle eri päivälle.

Tehtävissä on mm. erilaisten cocktailpalojen valmistus brunssille, lounaan valmistaminen 20 hengelle sekä salaattidelin valmistus ja asiakaspalvelu. Myös teorian osaamista esimerkiksi luomun, ympäristövastuullisuuden ja sesonkiruoka-ajattelun tiimoilta testataan.

– Olemme saaneet itsevarmuutta harjoituksista, Oona kertoo. – Ensin tutustuimme itse ruokalajeihin ja nyt on kerran käyty koko kokonaisuus läpi. Ensi viikolla jatketaan harjoittelua. Tänään ennen keittiöön tuloa aloitettiin reippaalla kolmen tunnin teoriaharjoituksella.

– Tänään kaikki meni niin kuin pitikin, Akseli naurahtaa. – Kinkkurullaan muistettiin lisätä juustokin ja aikataulu piti hienosti. Vaikka ainahan sitä on parannettavaa, siksi ensi viikolla vedetään koko setti vielä uudestaan.

– Sitä tehdään, mistä tykkää, sanoo Oona. – Mä en kyllästy tähän puuhaan ikinä!

Siinäpä oikea asenne suomenmestaruuskilpailuihin, tällä mennään! Eikä mitään paineita, Oona ja Akseli, mutta kyllähän me rasekolaiset nyt mitalia kovasti odotellaan!

Pidetään peukkuja 15. – 18.5.2017, kun on finaalin aika Helsingin messukeskuksessa!