Menninkäinen, jääkuningatar, tonttu, peikko, keiju ❤️

Vain mielikuvitus oli rajana, kun Rasekon vaatetusalan toisen vuoden artesaaniopiskelijat suunnittelivat ja valmistivat esiintymispukuja kauppakeskus Myllyn joulunavauksen Satumetsään.

Pukujen suunnittelun ja valmistuksen toteuttivat työelämälähtöisenä projektityöskentelynä opiskelijamme Natalia Laur, Sari Räisänen ja Liise Saari. Ohjaavina opettajina toimivat Anu Saarinen ja Hanna Perho.

Roolihahmoina puvuissa taiteilivat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkuksen ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Idea projektiin lähti somistajaopettajaltamme Marjo Heinonen-Tuomelta. Marjo on tehnyt useana vuonna Myllyn joulusomistuksia ja tiesi, mitä kaikkea Myllyssä saatettaisiin kaivata. Myllyn markkinoinnin Suvi Vuohijoki innostui asiaan ja projektin suunnittelu käynnistyi toukokuussa 2017 ennen kesälomaa. Ajatuksena oli jo heti alussa toteuttaa neljä hahmoa: menninkäinen, keiju, poikatonttu ja tyttötonttu.

Kulttuurin soveltaminen käsityöhön on valinnainen tutkinnon osa. Osa vaatetuksen opiskelijoista lähti työssäoppimaan ja kolme opiskelijaa jäi koululle projektin kimppuun. Aikataulu oli tosi tiukka, työtä tehtiin viikoilla 44, 45 ja 46 joka päivä, välillä iltaan asti. Puvut piti saada valmiiksi Myllyn Joulunavaukseen sunnuntaina 19.11.2017.

Selvisi, että näyttävin asu tehtäisiin juontaja Saija Palinille. Tämän puvun valmistuksesta vastasi pääasiassa Natalia. Kolme muuta asukokonaisuutta tehtiin Turun AMK:n sirkuslinjan 1. vuoden opiskelijoille, jotka esiintyivät avauksessa. Asut koostuivat monesta osasta. Näyttävä kokonaisuus saatiin erilaisia materiaaleja ja tekniikoita yhdistelemällä.

Myllyssä esiintyi 12 sirkusalan opiskelijaa. Loppujen hahmojen asut käytiin valitsemassa Taideakatemian puvustamosta yhteistyössä Turun amk:n Mervi Kuittisen kanssa. Myös näitä asuja muokattiin. Tyttötonttujen jumpsuitit kavennettiin sopiviksi, paitojen reunuksiin lisättiin röyhelöt, menninkäiselle valmistettiin paita ja puujaloilla kävelevälle keijulle hame jne. Sirkuskoululla käytiin kolme kertaa: otettiin mittoja, käytiin välisovituksessa ja toimitettiin valmiit asut. Saija Palin kävi sovituksessa koululla kolme kertaa ja sai puvun mukaansa viimeisellä kerralla.

Projekti antoi mahdollisuuden hyödyntää monipuolisesti aiemmin opittua ja oppia lisää mm. projektityöskentelystä. Jokaisen opiskelijan vahvuuksia hyödynnettiin yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Projekti sisälsi suunnittelua ja luovia ongelmanratkaisutaitoja vaativia tehtäviä, mittatilaustyötä ja tarkkaa kaavatyöskentelyä, korjausompelua ja sovituksia. Sekä paljon erilaisia ja erikoisia materiaaleja sekä tekniikoita.

Koko kolmen viikon ajan vaatetuksen työsalissa oli hieno tekemisen meininki. Aikataulutus ja lopputulos onnistuivat hienosti. Parasta oli asiakkaan palaute. Myllyn markkinointi kommentoi lopputulosta: ”Kiitoksia huikeasta pukutoteutuksesta. Etenkin Saijan puku on todella upea! Iso kiitos koko teidän puvustustiimille. Hienoa työtä.”

Rasekossa olemme taas vallan ylpeitä opiskelijoistamme – ja ansaitusti!

Kuvat: Rasekon opettajat ja opiskelijat, kauppakeskus Mylly, Turun Taideakatemia