26 loka

NikojaNiklas

3. vuoden rakennusalan opiskelijat Niko ja Niklas kävivät työssäoppimassa Ahvenanmaalla ja Ruotsissa:

Olimme työssäoppimassa Ahvenanmaalla noin 2 kuukautta. Jakso sujui tosi hyvin. Firman nimi oli Hans Mattsson. Firma on Ahvenanmaan suurimpia ja tuottavampia. Siellä työskentelee noin 40 työmiestä ja osa niistä on täältä Turun alueelta.

Meidän hommana oli rakentaa alusta loppuun asti sähkökoppi. Kopin mitat oli 7,5m pitkä ja 2,6 leveä. Siinä oli sokkeli valmiina. Me tehtiin kaikki muut paitsi pellin asennus ja sisätilojen levytys.

Asuimme majatalossa, missä oli yhteinen keittiö ja oleskeluaula. Sen yhteydessä oli uimahalli, mitä saatiin käyttää ihan vapaasti. Firma maksoi asumisen. Meidän piti vain maksaa ruuat ja omat menot ja saatiin palkkaa sieltä.

Työssäoppiminen meni hyvin ja oli tosi hauskaa olla siellä töissä. Voisimme mennä uudestaankin ja meitä pyydettiinkin töihin sinne ja ensi kesänä hallin valmistumisjuhliin. Siitä tulee Euroopan suurin kalajalostamo.

Viimeiseksi viikoksi lähettiin Ahvenanmaalta Ruotsiin maanantai-iltana. Olimme tiistai-aamulla Tukholmassa ja ajoimme noin viisi tuntia Göteborgiin. Yövyimme Stedugnsundissa, pienessä motellissa. Sieltä saimme joka aamu aamupalan ja iltapäivisin lounaan.

RaksaPaikka, missä olimme hommissa, oli meren lähellä Björholmessa. Rakensimme sauna- ja oleskelutilan. Rakensimme ensimmäisen kolmen päivän aikana rungon pystyyn ja vanerilevyt seiniin. Kattotuolit laitoimme paikoilleen, paneloitiin katto ja laitettiin huopapaperi niiteillä kiinni.

Olimme päivän samalla työmaalla, silloin me villoitettiin talo sisältä ja pistimme rimat ulkoseinään kiinni.

Välillä menimme toiselle työmaalle, joka oli omakotitalotyömaa. Koolasimme kellarin katosta puolet, ensimmäisestä kerroksesta puolet ja toisen kerroksen koko katto.

Menimme takaisin samalle työmaalle, seiniin ja kattoon oli laitettu höyrysulku, jonka jälkeen koolattiin seinät sisältä ja villoitettiin toinen kerros villaa. Kannettiin myös kaikki vanerilevyt talon sisälle. Raudoitimme viimeisenä päivänä ensimmäisen kerroksen seinät. Talosta tulee kolmikerroksinen huvila.

Jos tulee mahdollisuus, että saa mennä työssäoppimaan Ahvenanmaalle tai Ruotsiin, niin suosittelemme jokaista menemään. Eikä kannata miettii, et jos ei osaa kunnolla puhuu ruotsia. Kyllä se siellä rupeaa tarttumaan kun on vaan ja ottaa rennosti.