Rasekon Naantalin toimipisteessä opiskelevat päihde- ja mielenterveystyöhön erikoistuvat lähihoitajaopiskelijat järjestivät tiistaina 13.12. ja keskiviikkona 14.12. päihdeputken kaikille Naantalin seiskaluokkalaisille. Maanantaina 12.12.2016 putkeen pääsivät jo kaikki halukkaat seiskojen huoltajat.

putki11a

Päihdeputkeksi kutsutaan kokemuksellisuutta ja draaman keinoja hyödyntävää ehkäisevän päihdetyön menetelmää, jossa osallistujat pienissä ryhmissä toimintapiste tai huone kerrallaan etenevät käsikirjoitettua tarinaa. Tämänkertainen tarina pohjautui opiskelija Jani Käkösen novelliin, joka jaetaan myös seiskojen opettajille, niin että aihepiiriä voidaan käsitellä vielä koulussa oppitunneilla.

putki12aputki3a

putki4a

Putkessa esitettiin pohtivasti ja puhuttelevasti realistinen tarina 8.-luokkalaisesta Aadasta ja sattuman aiheuttamista vääristä valinnoista, joita Aada jälkeenpäin häpeää. Häpeä johtaa syvemmälle vääriin valintoihin. Putken päässä esitetään kaksi vaihtoehtoista loppua: lähteekö Aada päihteiden reunustamalle polulle vai uskaltaako hän pyytää apua omilta läheisiltään?

putki5a

putki6a

Toteutusryhmässä aktiivisesti toimineet lähihoitajaopiskelijat Marjo ja Susanna kertoivat, että työ oli tuntunut kovin haasteelliselta ja esityspäivät ovat olleet väsyttäviä, mutta ennakkovaikeuksista huolimatta toteutus on toiminut ja esille ovat nousseet juuri ne seikat, joita opiskelijat halusivatkin painottaa: kodin ja perheen rooli ja tuki sekä omien valintojen merkitys. Nuoren pitää uskaltaa tukeutua kotiin, vaikka mokaa, ja vanhemmalta tulee löytyä aikaa ja halua olla läsnä, kun nuori sitä tarvitsee.

putki7a

Päihdeputken kiertämisen jälkeen ryhmä purkaa putken nostattamia tunteita aikuisten johdattelemina ja antaa lopuksi palautetta tällaisesta tavasta oppia ja opiskella. Menetelmän tarkoituksena on nostaa nuorissa esille omia tunteita ja ajatuksia aihepiiristä. Parhaimmillaan putki toimii pohjana ja innoittajana hyvälle keskustelulle, jota toivottavasti koulussa ja kodeissa jatketaan. putki8a putki9a

Päihdeputki on hieno kokemus ja opin paikka sen toteuttamisessa mukana oleville opiskelijoille sekä sitä kiertäville nuorille, opettajille ja huoltajille. Tämä päihdeputki oli jo 8. peräkkäisinä vuosina järjestetty. Yhteistyössä mukana ovat Naantalin kaupungin sosiaalipalvelu, oppilashuolto ja nuorisotyö sekä Naantalin seurakunta.