Päihde- ja mielenterveystyöhön erikoistuvat lähihoitajaopiskelijat

Rasekon päihde- ja mielenterveystyöhön erikoistuvat lähihoitajaopiskelijat järjestivät tällä viikolla Päihdedraaman Naantalin seurakuntatalon tiloissa. Yhteistyössä mukana olivat Naantalin kaupungin sosiaalipalvelu, oppilashuolto ja nuorisotyö sekä Naantalin seurakunta.

Päihdedraama on jatkoa jo perinteeksi muodostuneelle Päihdeputkelle. Tämä olikin jo yhdestoista kerta, kun tapahtuma järjestettiin. Päihdedraamassa hyödynnetään ehkäisevän päihdetyön menetelmää, jossa osallistujat pienissä ryhmissä, toimintapiste kerrallaan etenevät tarinan eri vaiheita. Päihdedraama järjestettiin kaikille Naantalin seiskaluokkalaisille sekä heidän vanhemmilleen. Lisäksi tapahtumassa vieraili alan opettajia ja opiskelijoita.

Rasekon opiskelijat käsikirjoittivat ja näyttelivät itse Päihdedraaman tarinan nuoren päihdekokeiluista ja sen seurauksista. Tarina löytyi yhden työryhmässä mukana olleen opiskelijan omasta menneisyydestä eli näytelmä perustui tällä kertaa tositarinaan. Esityksessä seurattiin nuoren ajautumista päihteiden pariin ja siitä selviämiseen. Huone kerrallaan kävijät saivat seurata, kuinka riidat vanhempien kanssa johtivat karkailuun, päihteiden käyttöön ja lopulta hoitotoimenpiteisiin. Viimeisessä huoneessa kävijät kohtasivat tarinan aidon ja alkuperäisen päähenkilön, joka kertoi saamastaan tuesta ja hoidosta sekä kehotti nuoria puhumaan rohkeasti läheisilleen ja tarvittaessa ilmoittamaan avuntarpeestaan ulkopuolisille.

Päihdedraaman tavoitteena on herättää ajatuksia ja tunteita sekä kannustaa nuoria hakeutumaan avun pariin keskustelemalla esimerkiksi opettajan tai kuraattorin kanssa. Tälläkin kertaa tavoitteessa varmasti onnistuttiin, sillä kierroksella olleet nuoret seurasivat tarinan etenemistä tarkkaan. Kierroksen jälkeen osallistujaryhmät purkivat tunnelmiaan yhdessä kuraattorien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa, käyttäen havainnollistavia kuvakortteja apuna.

Päihdedraama on projektina mielenterveys- ja päihdetyön opiskelijoille vaativa, mutta erittäin opettava ja palkitseva. Nuorten kävijöiden antama palaute rohkaisee jatkamaan draaman käyttämistä päihdevalistuksessa sekä antaa eväitä tulevaisuuden työtehtäviä varten.