Opintososiaaliset edut

Opiskelu ja ruokailu ovat nuorisoasteen (ammatilliseen perustutkintoon johtavan koulutuksen) opiskelijoillemme maksuttomia. Opiskelija saa alasta riippuen myös osan oppikirjoista, työvälineistä ja koulutarvikkeista maksutta käyttöönsä, osa työvälineistä ja varusteista hankitaan itse.


Opintososiaalisiin etuihin kuuluvat lisäksi opiskeluterveydenhuolto, opintotuki ja koulumatkatuki.

KELAN OPINTOTUKEA on mahdollista hakea ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen. Opintotuki koostuu opintorahasta ja mahdollisesta opintolainan valtiontakauksesta. Asumiskustannuksiin opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea.

KELAN KOULUMATKATUKI korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi pituus lyhyintä reittiä on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät 54 euroa kuukaudessa.
Tarkempia tietoja tukien myöntämisperusteista ja hakemisesta saat Kelan sivuilta www.kela.fi ja toimipisteesi opintotoimistosta.


Ammatilliseen perustutkintoon valmistavassa koulutuksessa olevat voivat kysyä mahdollisista tuista mm. Kelasta, opinto-ohjaajalta tai kuraattorilta.


OPISKELIJAKORTTI

Matkoista myönnettävän opiskelija-alennuksen saat hankkimalla Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin. Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin voit hankkia Matkahuollon toimipaikoista, lippuja myyviltä Matkahuolto-asiamiehiltä sekä VR:n lipunmyynneistä. Opiskelijakorttiin pitää hankkia vuosittain uusi lukukausi- tai lukuvuositarra. Kortin ja tarran voit hankkia mihin aikaan vuodesta tahansa.

Korttia ostaessasi tarvitset:
– Matkahuollon/VR:n opiskelutodistuksen, johon tarvitset leiman ja allekirjoituksen opintotoimistosta
– passikuvan
– henkilöllisyystodistuksen

Lisätietoja saat osoitteista
www.matkahuolto.fi/aikataulut-ja-liput/alennukset/opiskelijalippu-ja-opiskelijakortti ja www.vr.fi/opiskelijat

Voit hankkia myös Sakki ry:n (Suomen ammattiin opiskelevien keskusliitto) tai OSKU ry:n (Opiskelija Allianssi) opiskelijakortin. Tällöin et tarvitse VR:n ja Matkahuollon korttia. Sakki ry:n kortti edellyttää jäsenyyttä ja siihen liittyy vuosimaksu. Lisätietoja saat osoitteista www.sakkinet.fi ja osku.info