Kansainvälinen toiminta Rasekossa

Opiskelijat Vaihdossa ulkomailla.

Kansainvälisyys on luonnollinen osa Rasekon toimintaa. Kaikilla tutkintokoulutuksen opiskelijoilla (niin pt- kuin at- ja eat-opiskelijoilla) on halutessaan mahdollisuus osallistua Rasekon kansainväliseen toimintaan.

Suurin osa kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneista opiskelijoista lähtee ulkomaille osaamista hankkimaan. Kansainvälisen ulkomaanjakson kesto perustutkinnoissa on usein viisi tai kymmenen viikkoa riippuen ammattialasta, yhteistyökumppaneista tai HOKSiin kirjatuista muista tavoitteista. Jopa kolmen kuukauden jaksot ovat myös mahdollisia, mutta silloin ulkomailta hankitaan yleensä osaamista useampaan tutkinnon osaan. Ulkomaanjaksoja voidaan ajoittaa myös kesäajalle ja niihin laaditaan aina training/learning agreement -sopimus.

Myös at- ja eat-opiskelijat voivat hankkia osaamista tutkintoonsa ulkomailta esim. oman alansa yrityksestä. Lyhimmät ulkomaan työelämäjaksot voivat olla kuusitoista päivää.
Kansainvälinen työelämäjakso ulkomaille vaatii täysi-ikäisyyden ja kokemusta alan suomalaisesta työelämästä. Siksi kansainväliset jaksot ajoittuvat yleensä opintojen loppupäähän ja osaamista hankitaan monesti johonkin valinnaiseen tutkinnon osaan. Rasekossa on mahdollisuus valita perustutkintoon Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen -tutkinnon osa (15 osp). Tämä sopii kaikille aloille ja tuo kansainvälisen osaamisen näkyväksi myös tutkintotodistukseen. Myös muiden tutkinnon osien osaamista voi hankkia ulkomailta. Sopiva tutkinnon osa suunnitellaan yhdessä vastuuopettajan ja kv-vastaavan kanssa kv-valmennuksessa, joka on pakollinen kaikille, jotka lähtevät ulkomaille.

Vastuuopettaja seuraa myös ulkomailla työelämäjaksolla hankittavaa osaamista, ohjaa sekä antaa palautetta ja auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Ulkomaanjaksot rahoitetaan pääsääntöisesti Opetushallituksen tai Euroopan Unionin Erasmus+ -hankerahalla. Tällä apurahalla katetaan yleensä matka- ja majoituskulut. Tarkka rahoituksen määrä tarkentuu ulkomaan kalleusluokituksen ja matkan pituuden mukaan. Ulkomaan työelämäjakso kuitenkin vaatii omarahoitusosuutta yleensä aina, koska erityisesti vapaa-ajan kuluista huolehdit aina itse.

Tällä hetkellä Rasekolta löytyy yhteistyökumppaneita ja -verkostoja koulutusalasta riippuen mm. Espanjasta, Maltalta, Islannista, Ruotsista, Ranskasta, Pohjois-Irlannista, Saksasta, Portugalista, Thaimaasta ja Kiinasta.

Rasekoon tulee myös joka vuosi useita opiskelijoita ulkomailta. Heihin tutustuminen on oiva tapa kotikansainvälistyä ja hankkia lisää kielitaitoa ihan täällä kotimaassakin.

Kun haluat saada lisätietoja oman alasi kansainvälisistä mahdollisuuksista, käänny ensimmäisiksi oman vastuuopettajasi tai koulutusalasi kansainvälisyysvastaavan puoleen. He opastavat sinua ulkomaille hakeutumiseen liittyvissä asioissa.

Www-sivuiltamme löytyy myös useita blogi-kirjoituksia opiskelijoilta, jotka ovat opintojensa aikana olleet ulkomailla – käy tutustumassa niihin!


Tarkempia lisätietoja Rasekon kansainvälisestä toiminnasta saat Rasekon kv-koordinaattorilta:
Heidi Ruusumo, heidi.ruusumo (at) raseko.fi
Hannu Koivisto (työvapaalla 1.9.2019 – 1.7.2020)

tai kunkin koulutusalan kv-vastaavalta:
tekniikan ala, Mikko Karilainen, mikko.karilainen (at) raseko.fi / Marko Saren, marko.saren (at) raseko.fi
liiketoiminta,  Maria Hietanen, maria.hietanen (at) raseko.fi
sosiaali- ja terveysala, Marjatuuli Aittokallio, marjatuuli.aittokallio (at) raseko.fi
tekstiili- ja muotiala sekä taideteollisuusala, Inna Ahlqvist, inna.ahlqvist (at) raseko.fi
matkailuala, Tanja Nummelin, tanja.nummelin (at) raseko.fi
ravitsemisala, Heli Kalluinen, heli.kalluinen (at) raseko.fi

_________________________________________________________________________________________________

Oletko opiskelijana Rasekossa ja haluat tietää lisää kansainvälisyystoiminnasta?
Haluatko, että sinuun otetaan yhteyttä?

_________________________________________________________________________________________________

Raseko International blogiin pääset tästä.

_________________________________________________________________________________________________

Raseko on mukana useissa kansainvälisissä verkostoissa. Lue lisää tästä >>

_________________________________________________________________________________________________

Olemme myös mukana toteuttamassa erilaisia kansainvälisiä liikkuvuus- tai innovaatiohankkeita. Lue lisää tästä >>

_________________________________________________________________________________________________