USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Haluatko kysyä opinto-ohjaajalta?
Katso, onko kysymykseesi jo vastaus alla.


Voit myös ottaa yhteyttä opinto-ohjaajiin ja lähettää oman kysymyksesi:

Autoala, kone- ja tuotantotekniikka, sähkö- ja automaatioala sekä logistiikka:

Eeva-Mari Kallio, puh. 044 705 7616
eeva-mari.kallio(at)raseko.fi

Sosiaali- ja terveysala, tekstiili- ja muotiala, taideteollisuusala sekä ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Valma:

Salla Riihimäki, puh. 044 705 7647
salla.riihimaki(at)raseko.fi

Liiketoiminta (yhteishaku):

Heli Aaltonen, puh. 040 566 3019
heli.aaltonen(at)raseko.fi

Hius- ja kauneudenhoitoala, matkailu-, ravintola- ja cateringala, elintarvikeala, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala sekä tekninen suunnittelu:

Niina Salama, puh. 044 705 7443
niina.salama(at)raseko.fi

Rakennusala, liiketoiminta (jatkuva haku) sekä tieto- ja viestintätekniikka:

Outi Penkkala, puh. 044 705 7640
outi.penkkala(at)raseko.fi


Haluaisin vaihtaa alaa, koska en onnistu saamaan työpaikkaa. Minulla on pitkä työkokemus yhdeltä alalta ja peruskoulutukseni on toiselta alalta. Mitä minun täytyy tehdä?
Alan vaihtaminen on  iso asia ja pidemmän päälle on  hyödyllistä käyttää aikaa itselleen sopivan vaihtoehdon löytämiseen. Työttömänä sinun on mahdollista mennä vaikka kokeilemaan sinua kiinnostavalla alalla työn tekemistä. Sovi asiasta ensin TE-toimiston yhteyshenkilösi kanssa. Häneltä saat tietoa työkokeiluun liittyvistä käytännön asioista. Jos on vähänkin epäselvää, rohkenetko lähteä opiskelemaan aivan uutta alaa, vahvistuu urasuunnitelmasi käytännön kokemuksen kautta. Näissä urasuunnitteluun ja ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä on tärkeää keskustella vahvuuksistasi, toiveistasi ja tavoitteistasi. Varaa puhelinohjaus- tai tapaamisaika alasi opinto-ohjaajalta. Ota rohkeasti yhteyttä!


Mitä tarkoittaa etäopiskelu?
Sinä voit opiskella melkein mitä tahansa ajasta ja paikasta riippumatta etäopiskeluna.  Se tarkoittaa itsenäistä opiskelua kuten esimerkiksi opiskelutehtävien tekemistä kotona. Voit suorittaa etäopiskeluna yksittäisiä opintoja, opintokokonaisuuksia ja tarvittaessa vaikka koko tutkintokoulutuksen.  Etäopiskelu vaatii oma-aloitteisuutta, itsekuria ja aktiivisuutta.


Millainen on tyypillinen opiskelupäivän aikataulu?
Tyypillinen päivä alkaa klo 8.15.  Aamupäivän kahvitauko on 15 min,  ja se alkaa usein klo 9.00. Ruokailut on järjestety porrastetusti klo 10.40 – 12.00 välille.
Aikataulut voivat vaihdella koulutuksittain.


Mitä voin tehdä, kun opintoni eivät etene haluamallani tavalla?
Kysy omalta opettajaltasi, mikäli voisit saada tukiopetusta. Jos Sinun on vaikea oppia, etkä tiedä mikä auttaa, ota yhteyttä alasi opinto-ohjaajaan.


Keneen otan yhteyttä, jos en pääsekään tulemaan kouluun?
Soita omalle opettajallesi, opintotoimistoon tai opinto-ohjaajalle tai lähetä sähköpostiviesti info@raseko.fi.


Onko mahdollista lähteä lomamatkalle kesken opintojen?
Kyllä se on mahdollista, mutta se ei ole automaattista. Keskustele mahdollisesta opiskelun keskeytyksestä etukäteen oman opettajasi kanssa.


Mistä saan apua koulutussopimuspaikan etsimiseen?
Opetushenkilökunta auttaa sinua koulutussopimuspaikan (ent. työssäoppimispaikan) etsimisessä, mutta ei tee sitä puolestasi. On tärkeää, että osaat hakea töitä, ja sen oppimisessa autamme.  Ohjaamme työpaikkojen etsimisessä,  työhakemuksien tekemisessä ja valmennamme työpaikkahaastatteluihin. Kysy ohjausta opettajaltasi tai opinto-ohjaajalta.


Mitä etuja saan opiskelijakortilla?
Opiskelijakortilla voi kysyä alennusta esimerkiksi liikunta- tai kulttuuriharrastuksista, kirjakaupoista, ravintoloista jne. Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennukseen ovat oikeutettuja päätoimiset opiskelijat, joiden opinnot kestävät yli 8 kk ja opiskelu tapahtuu Kelan opintotuella tai Koulutusrahaston aikuiskoulutustuella.


Mitä tarkoittaa omaehtoinen koulutus?
Oppilaitokset  järjestävät OKM:n (Opetus- ja kulttuuriministeriö) valtionosuusrahoituksella ammatti- ja erikoisammattikoulutusta, jossa voi olla opiskelumaksu. Tämä koulutus on omaehtoista. Perustutkintokoulutuksessa maksua ei ole.


Mitä tarkoittaa oppisopimuskoulutus?
Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa opiskella ja suorittaa tutkinto. Oppisopimuksen solmivat työantaja, tutkinnon suorittaja ja oppisopimustoimisto. Lisätietoa saat Raision oppisopimustoimistosta sekä opinto-ohjaajilta ja koulutuspäälliköiltä.


Mitä tarkoittaa työvoimakoulutus?
Työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille tarkoitettua työvoimakoulutusta rahoittaa ELY-keskus rahoittaa ja haku koulutukseen tapahtuu TE-toimiston kautta.
Tarjonnasta löytyvät tiedot www.te-palvelut.fi -sivustolta.