Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, mittatilausompelija

Mittatilausompelija osaa suunnitella ja valmistaa yksilöllisiä vaatteita sekä käyttää vaatetusalan koneita ja laitteita, oikeita työmenetelmiä ja materiaaleja suunnitelmien mukaan.

Tutkinto: Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, mittatilausompelija

Tekstiili- ja muotialan opintoja voit suorittaa Raision Purokadun tai Juhaninkujan toimipisteessä.
Aloituspaikkoja mittatilausompelijan ammattialalle on yhteishaussa 4 kpl (vuonna 2019).

Huom! Voit suorittaa myös kaksoistutkinnon. Lue lisää alempaa!

Tutustu jatkuvan haun tarjontaan ja hakeudu opiskelemaan tai ota yhteyttä opinto-ohjaajaan!


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Jos sinua kiinnostaa yksilöllisten ja laadukkaiden käyttö-, juhla- tai esimerkiksi teatterivaatteiden valmistaminen, tule opiskelemaan mittatilausompelijaksi. Mittatilausompelija osaa suunnitella vaatteiden valmistuksen, kaavoittaa ja ommella vaatteita.

Tutkintoon sisältyy kaksi kaikille pakollista tutkinnon osaa Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen ja Osaamisesta ja tuotteista viestiminen sekä yksi tutkintonimikkeen määräävä tutkinnon osa (Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä). Valinnaisilla tutkinnon osilla voit suunnata osaamistasi esimerkiksi stailaamiseen, muotialan projekteissa toimimiseen, kiertotaloustuotteiden suunnitteluun tai verkkokauppaympäristössä työskentelyyn.

Osaamista tutkinnon osiin pääset hankkimaan erilaisissa oppimisympäristöissä mm. Rasekon omilla työpajoilla, Ompelimossa, digitaalisessa kehittämiskeskuksessa FabLabissa, työelämän yhteistyökumppanien yrityksissä kotimaassa tai ulkomailla tai muussa opiskeluun sopivassa oppimisympäristössä. Yhteistyössä muiden perustutkintokoulutusten kanssa opiskelija voi rakentaa osaamistaan myös toisten alojen valinnaisilla osilla, mm. Myyntitapahtuman toteuttaminen, Visuaalinen myyntityö ja Sisällön tuottaminen digitaaliseen ympäristöön.

Valinnaisten tutkinnon osien lisäksi opiskelija voi suunnata osaamistaan Rasekon erikoistumispolulle, joita ovat

  • aktiivisen toimijan polku
  • jatkajan polku
  • kaksoistutkintopolku
  • kansainvälisyyden polku
  • tekijän polku ja
  • yrittäjän polku.

Näihin polkuihin kuuluvat osat mm. Yritystoiminnan suunnittelu tai Rasekon oma paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Ammattialan työtehtävissä toimiminen ulkomailla, joka henkilökohtaistetaan aina ammattialan ja maan mukaan josta osaaminen hankitaan eli opiskelijalla se osa voi olla todistuksessa nimeltään esim. ”Flamencopukujen valmistuksen työtehtävissä toimiminen Espanjassa”/ ”Tekstiilialan työtehtävissä toimiminen Islannissa”  / ”Muotialan projektissa toimiminen Hollannissa”

Sopivat tutkinnon osat, erikoistumispolku sekä oppimisympäristöt suunnitellaan yhdessä vastuuopettajan kanssa henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa, HOKSia, laadittaessa.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Opinnot toteutetaan Raision lukiossa.  Lue lisää täältä.


Kustannukset:
Ammatillinen perustutkintokoulutus on maksutonta.
Opinnoista aiheutuu alakohtaisia kustannuksia, esim. töiden materiaaleista, oppikirjoista ja työvälineistä.


Työllistyminen: Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut mittatilausompelija työskentelee vaatetusalan tuotteiden suunnittelu-, kaavoitus-, valmistus-, viimeistely- ja huoltotehtävissä sekä myynti- ja markkinointitehtävissä.

Alan työpaikkoja on esimerkiksi tekstiilien, vaatteiden ja asusteiden valmistuksessa pienyrityksissä tai teollisuudessa, alan tuotteita myyvissä liikkeissä, puvustamoissa ja teattereissa, pesuloissa ja tekstiili- ja pukuvuokrausyrityksissä sekä muissa alan palveluita tuottavissa yrityksissä.

Tutkinto mahdollistaa osaamisen suuntaamisen työelämän tarpeisiin monipuolisten valinnaisuuksien kautta. Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa tuotteita yksilöllisesti sekä piensarjana.

Ajantasaista tietoa työllisyydestä aloittain ja alueittain saat Valtioneuvoston ja Tilastokeskuksen Findikaattori-palvelusta: http://www.findikaattori.fi/fi

Ammatteja: mittatilausompelija, korjausompelija, puvustaja, vaatemyyjä, kangasmyyjä, ohjaaja, taidekäsityöläinen, yrittäjä, pukusuunnittelijan assistentti


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä hankkimaan osaamista useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Maltalla, Islannissa ja Saksassa) sekä Aasiassa (mm. Kiinassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat koulutusalan kv-vastaavalta: Inna Ahlqvist, inna.ahlqvist (at) raseko.fi, puh. 044 705 7573.


Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.

Opinto-ohjaaja: Heli Aaltonen, heli.aaltonen(at)raseko.fi, puh. 040 566 3019
Kehittämispäällikkö: Sirpa Kiviharju, sirpa.kiviharju(at)raseko.fi, puh. 045 135 5500

Lue lisää: Tekstiili- ja muotiala Suomessa

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221362/reformi/tiedot


Opiskelen Rasekossa mittatilausompelijaksi, koska

”Ala on kiinnostanut minua aina. Nyt halusin toteuttaa unelmani. Haluan toimia yrittäjänä ja tässä voin yhdistää luovuutta, kaupallisuutta ja tehdä työstäni itseni näköisen!”

”Pidän tästä alasta ja luovasta työstä. Ja meillä on ihanat opettajat!”

”Mielenkiintoni käsitöihin on kasvanut koko ajan. Haluan oppia lisää valmistuksesta ja erilaisista tekniikoista.”