Mittatilausompelija, tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Mittatilausompelija osaa suunnitella ja valmistaa yksilöllisiä vaatteita sekä käyttää vaatetusalan koneita ja laitteita, oikeita työmenetelmiä ja materiaaleja suunnitelmien mukaan.

Tutkinto: Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, mittatilausompelija

Yhteishaku on päättynyt. Tutustu jatkuvan haun tarjontaan ja hakeudu opiskelemaan tai ota yhteyttä opinto-ohjaajaan!

Tekstiili- ja muotialan opintoja voi suorittaa Raision Purokadun tai Juhaninkujan toimipisteessä. Aloituspaikkoja mittatilausompelijan ammattialalle on 6 kpl (vuonna 2018).

Huom! Voit suorittaa myös kaksoistutkinnon. Lue lisää alempaa!

Opinto-ohjaaja Heli Aaltonen, heli.aaltonen(at)raseko.fi, puh. 040 566 3019


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Vaatetusalan opinnoissa tutustutaan vaatteen valmistuksen teoriaan ja käytäntöön sekä visuaaliseen ilmaisuun. Opinnoissa painottuvat asiakaslähtöinen työskentely, vaatteen kaavoitus, valmistusprosessin suunnittelu ja tekninen toteutus. Koulutuksessa otetaan huomioon niin perinteiset menetelmät kuin modernit digitaaliset työkalut ja ajankohtaiset ilmiöt.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Yo-tutkinto suoritetaan neljässä aineessa ja opinnot toteutetaan Raision lukiossa.  Lue lisää täältä.


Kustannukset:
Ammatillinen perustutkintokoulutus on maksutonta.
Opinnoista aiheutuu alakohtaisia kustannuksia, esim. töiden materiaaleista, oppikirjoista ja työvälineistä.


Työllistyminen:
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut työskentelee tekstiili ja – vaatetusalan tuotteiden suunnittelu-, kaavoitus-, valmistus-, viimeistely- ja huoltotehtävissä sekä myynti- ja markkinointitehtävissä.

Alan työpaikkoja on esimerkiksi tekstiilien, vaatteiden ja asusteiden valmistuksessa pienyrityksissä tai teollisuudessa, alan tuotteita myyvissä liikkeissä, puvustamoissa, pesuloissa ja tekstiili- ja pukuvuokrausyrityksissä sekä muissa alan palveluita tuottavissa yrityksissä.

Tutkinto mahdollistaa osaamisen suuntaamisen työelämän tarpeisiin monipuolisten valinnaisuuksien kautta. Tutkinnon suorittanut osaa suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa tuotteita (vaatteita, asusteita tai muita tekstiilejä) yksilöllisesti sekä piensarjana.

Ajantasaista tietoa työllisyydestä aloittain ja alueittain saat Valtioneuvoston ja Tilastokeskuksen Findikaattori-palvelusta: http://www.findikaattori.fi/fi

Ammatteja: mitta- ja ateljeeompelija, korjausompelija, puvustaja, myyjä, ohjaaja, taidekäsityöläinen, yrittäjä, pukusuunnittelijan assistentti


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä työssäoppimaan useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Maltalla, Islannissa ja Saksassa) sekä Aasiassa (mm. Kiinassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat kv-koordinaattorilta: Hannu Koivisto, hannu.koivisto(at)raseko.fi, puh. 044 705 7696.


Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.

Opinto-ohjaaja: Heli Aaltonen, heli.aaltonen(at)raseko.fi, puh. 040 566 3019

Lisätietoja alasta voit lukea täältä: http://www.koulutus.fi/haku/vaatetusala tai www.ammattinetti.fi/ammattialat

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221362/reformi/tiedot


Opiskelen Rasekossa mittatilausompelijaksi, koska

”Ala on kiinnostanut minua aina. Nyt halusin toteuttaa unelmani. Haluan toimia yrittäjänä ja tässä voin yhdistää luovuutta, kaupallisuutta ja tehdä työstäni itseni näköisen!”

”Pidän tästä alasta ja luovasta työstä. Ja meillä on ihanat opettajat!”

”Mielenkiintoni käsitöihin on kasvanut koko ajan. Haluan oppia lisää valmistuksesta ja erilaisista tekniikoista.”