Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Kaksi merkonomiopiskelijaa kaupassa hyllyttämässä tiskiaineita.

Työelämässä tarvitaan liiketoiminnan osaajia. Alan perustutkinto valmistaa monipuolisiin kaupan ja hallinnon työtehtäviin yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon palveluksessa.

Tutkinto: Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Merkonomiksi voit opiskella Raisiossa Purokadun toimipisteessä. Aloituspaikkoja on 72 (v. 2021).


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Työelämässä tarvitaan liiketoiminnan osaajia kaikilla aloilla. Liiketoiminnan perustutkintokoulutus valmistaa monipuolisiin työtehtäviin yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon palveluksessa. Koulutus sopii sinulle, joka haluat toimia erilaisissa asiakaspalvelun, toimiston, myynnin tai markkinointiviestinnän ja mainonnan käytännöllisissä työtehtävissä.  Merkonomina osaat luoda, ylläpitää ja kehittää pitkäaikaisia asiakassuhteita, myydä asiakkaan tarpeita vastaavia ratkaisuja kannattavasti sekä palvella erilaisia asiakkaita. Omien mielenkiinnon kohteidesi mukaan voit syventyä asiakaspalvelu- ja myynti- tai taloushallinto-osaamiseen.

Tutkintoon sisältyy kolme pakollista tutkinnon osaa: Asiakaspalvelu, Tuloksellinen toiminta ja Työyhteisössä toimiminen. Valinnaisuus mahdollistaa erilaiset opintopolut, joissa voi painottua esimerkiksi markkinointiviestintä, projekteissa toimiminen, yritystoiminta, taloushallinto tai asiakkuuksien hoitaminen.


Työllistyminen: Merkonomit voivat suuntautumisestaan riippuen toimia erilaisissa asiakaspalvelun, myynnin ja markkinointiviestinnän sekä mainonnan käytännön osto-, myynti- ja markkinointitehtävissä tai palvella asiakkaita erilaisissa toimistotehtävissä hoitaen esimerkiksi kirjanpitoa, palkanlaskentaa, rahoitusta, verotusta ja budjetointia.

Ammatteja: edustaja, myyjä, somistaja, myyntineuvottelija, palveluneuvoja, pankkitoimihenkilö, tuote-esittelijä, vakuutusvirkailija, vähittäiskauppias, toimistosihteeri, kirjanpitäjä, palkanlaskija, reskontranhoitaja, laskuttaja, yritysneuvoja, palkka-assistentti, toimistoassistentti, toimistosihteeri, rahoitus- ja vakuutusalan toimihenkilö, markkinointiassistentti, myyntisihteeri.


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä hankkimaan osaamista useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Sveitsissä ja Saksassa) sekä Aasiassa (mm. Kiinassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat alasi kansainvälisyysvastaavalta.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Opinnot toteutetaan Raision lukiossa. Lue lisää kaksoistutkinnosta.

Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin (esim. tradenomi AMK) ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammatti- tai erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.


Opinto-ohjaaja: Heli Aaltonen, heli.aaltonen@raseko.fi, puh. 040 566 3019
Kehittämispäällikkö: Ari Tornberg, ari.tornberg@raseko.fi, puh. 044 705 7502

Lue lisää ammatista: http://www.ammattinetti.fi/artikkelit/detail/27_artikkeli;jsessionid=0644A87054

Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)

Opiskelen Rasekossa liiketoimintaa, koska

Minua kiinnostaa kiinteistönvälitys. Haluan ensin merkonomiksi ja sitten kiinteistönvälittäjäksi.

Koulun yhteishenki on mahtava.

Myyntiala kiinnostaa.