Siirry sisältöön

Lisätaitoja ja varmuutta tekemiseen yrittäjän oppisopimuksella

Kuvituskuva pellavaisista pyyheliinoista, näkyvillä osa Mannerveden ompelimon logosta.

’- Olen saanut koulutuksesta irti jopa enemmän kuin odotin! hehkuttaa Mannerveden Ompelimon yrittäjä Sari Nurmi, joka opiskelee Rasekossa mittatilausompelijan ammattitutkintoa yrittäjän oppisopimuksen avulla. – Halusin päivittää osaamiseni muotoilun ja kaavoituksen osalta tämän päivän tasolle, saada varmuutta ohjaustoimintaan ja lisäksi pysyä tietoisena alan trendeistä. Nämä ovat toteutuneet koulutuksen aikana. Tosin muotoilu ja kaavoitus -osion opiskelu siirrettäneen myöhemmäksi korona-epidemian takia, se kun vaatisi enemmän läsnäoloa koululla. Muita aiheita voi verkon yli etänäkin opiskella.

Henkilö ompelukoneen ääressä.

Sari Nurmi on pitkän linjan ompelija, joka on aikoinaan valmistunut pukuompelijaksi, tehnyt monen vuoden syrjähypyn autotehtaan liukuhihnalle, palannut tekstiilialalle ensin työntekijäksi ja sittemmin perustanut oman yrityksen. Rohkeutta ja tietoa oman yrityksen perustamiseen Sari haki Rasekosta pari vuotta sitten opiskellessaan käsityöntekijän ammattitutkinnosta tutkinnon osan nimeltä ”käsityöyrityksen tuotanto ja liiketoiminta”.

– Yritykseni liiketoimintasuunnitelmasta tuli opintojen avulla realistinen ja kattava. Tuota tutkinnon osaa opiskellessani tutustuin mittatilausompelijan ammattitutkintoon ja päätin alkaa opiskella sitä. Tässä tutkinnossa on niin monta kiinnostavaa osiota! Olen valinnut omaan henkilökohtaiseen suunnitelmaani tuotteistamisen ja markkinoinnin tekstiilialalla, kaavoituksen ja muotoilun, mittatilaustuotteen valmistamisen sekä ohjaustoiminnan suunnittelun tutkinnon osat. Kaikki ne ovat sellaisia teemoja, joista on konkreettista hyötyä omassa työssäni.

Sarin mielestä opinnot eivät ole rasittaneet liikaa yritystoiminnan ja henkilökohtaisen elämän pyörittämisen lomassa. – Opiskelupäiviä on kuitenkin vain muutama kuukaudessa ja lähes kaikki tehtävät voi tehdä niin, että niitä voi jatkossa hyödyntää omassa arkityössä. Olen saanut paljon uusia ideoita esimerkiksi verkkokaupan kehittämiseen. Tuotteistamisen osiossa olen suunnittelemassa ekologista paitaa, joka tulee verkkokauppaani myyntiin.

– Itse asiassa koronasta on ollut myös jotain hyötyä, sillä moneen aiheeseen etäopiskelu sopii ihan hyvin ja siinä säästää matka-ajan. Toisaalta kaikkeen etäily ei sovi, esimerkiksi muotoilu ja kaavoitus ovat teemoja, jotka onnistuisivat paremmin lähiopetuksessa. Ja etäopiskeluissa ei pääse yhtä lailla hyötymään opiskelukavereiden vertaistuesta. Meilläkin on hyvä, erilaisista tehtävistä ja yrityksistä tuleva porukka, jonka kanssa verkostoitumisesta saisi varmasti enemmän irti, jos oikeasti tavattaisiin kasvotusten.

Sarin opiskelemat tutkinnon osat antavat osaamista ja ideoita tulevaisuuden haaveiden täyttymiseen. Muutaman vuoden päästä verkkokauppa on toivottavasti laajentunut ja sen tuotteita tekemässä on alihankkija. Sari itse haluaisi keskittyä tuotesuunnitteluun, mittatilaustöiden tekemiseen ja enenevässä määrin käsityöalan kurssien vetämiseen.


Yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa sovelletaan samoja tavoitteita, sisältöjä ja sääntöjä kuin perinteisessä oppisopimuksessakin. Koulutus on yrittäjälle maksutonta ja myös yrittäjälle voidaan tarvittaessa maksaa opintososiaalisia etuja. Yrittäjälle myös nimetään mentori, joka neuvoo yrittäjää kuten ”tavallista” oppisopimusopiskelijaa ohjaa työpaikkaohjaaja.

Kiinnostuitko yrittäjän oppisopimuksesta keinona päivittää tai laajentaa osaamistasi tai saada todistuksen osaamisestasi? Ota yhteyttä Raision oppisopimustoimistoon, räätälöidään sinun tarpeisiisi vastaava koulutus yhdessä!

Voit myös osallistua verkon kautta tapahtuviin Oppisopimusinfoihin (tiistaina 16.3.2021 klo 18 ja keskiviikkona 31.3.2021 klo 8.30). Tutustu tapahtumiin Tapahtumat-osiossa ja tule kyselemään lisää oppisopimusopiskelusta!

Lisää aiheesta