Ajoneuvoasentaja

Ajoneuvoasentajat huoltavat ja korjaavat henkilö-, paketti- ja hyötyajoneuvoja. Teknisen osaamisen lisäksi asiakaspalvelutaidot ovat tärkeitä.

Suoritettava tutkinto: Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja, autotekniikan koulutusohjelma

Haku yhteishaussa. Päivitämme sivut aikataulujen varmistuttua.


Ajoneuvoasentajaksi voi opiskella peruskoulupohjaisena koulutuksena Raision Eeronkujan toimipisteessä. Aloituspaikkoja 38 (v. 2018).

Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp

Perusopinnoissa opiskellaan auton järjestelmien toimintaa, asiakaspalvelua, sähkötekniikkaa, huoltotöitä sekä alan säädöksiä. Tämän perustan päälle syvennetään osaamista auton tai moottoripyörän huoltamisen ja korjaamisen taidoissa. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, ja suurin osa opista hankitaan tekemällä asiakastöitä opiston omassa korjaamosalissa.

Opintojen aikana suoritetaan myös hätäensiapu- ja tulityökorttikoulutukset. Opinnot sisältävät työssäoppimista, joista osan voi halutessaan suorittaa ulkomailla.

Työllistyminen:  Ajoneuvoasentajat työskentelevät mm. autoliikkeissä, autokorjaamoissa ja kuljetusliikkeissä sekä erilaisia ajoneuvoja valmistavassa teollisuudessa.

Ajantasaista tietoa työllisyydestä aloittain ja alueittain saat Valtioneuvoston ja Tilastokeskuksen Findikaattori-palvelusta: http://www.findikaattori.fi/fi

Ammatteja: ajoneuvoasentaja, autonasentaja, mekaanikko, työkoneasentaja, henkilöautomekaanikko, kuorma-automekaanikko, automyyjä, huoltoneuvoja, varaosamyyjä

Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä työssäoppimaan useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Pohjois-Irlannissa ja Saksassa) sekä Aasiassa (mm. Kiinassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat kv-koordinaattorilta: Hannu Koivisto, hannu.koivisto(at)raseko.fi, puh. 044 705 7696.

Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Yo-tutkinto suoritetaan neljässä aineessa ja opinnot toteutetaan Raision lukiossa.  Lue lisää täältä.

Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin (insinööri AMK) ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen (esim. henkilöautomekaanikon ammattitutkinto, raskaskalustomekaanikon at) tai erikoisammattitutkintojen (esim. automekaanikon erikoisammattitutkinto, autoalan työnjohdon eat) avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.

Opinto-ohjaaja: Eeva-Mari Kallio, eeva-mari.kallio(at)raseko.fi, puh. 044 705 7616
Koulutuspäällikkö: Sami Nikkilä, sami.nikkila(at)raseko.fi, puh.

Tutkinnon perusteet (OPH) löydät täältä: http://www.oph.fi/download/162450_autoalan_pt_01082015.pdf

Lue lisää ammatista täältä: http://www.autoala.fi/autoala_ammattina/ammatit

Opiskelen Raision ammattiopistossa ajoneuvoasentajaksi, koska

”Raision amiksen autoala oli yhteishaussa ykköstoiveeni!”
”Haluan tulevaisuudessa työskennellä raskaan kaluston parissa.”
”Olen kiinnostunut autoista ja niiden tekniikoista.”