kokiksi opiskelu aikuiskoulutuksessa, ravintola-alan opiskelu

Joku viisas sanoi jo vuosia sitten, että ravintola-alalla riittää töitä, sillä ihmisten on aina syötävä. Ajat muuttuvat, teknologia kehittyy ja tuo uusia mahdollisuuksia meidän monien työhön. Niin myös keittiöön, mutta perustyö on ongelmanratkaisua ja käsityötä. Ravintola-alalla työskentelevät sanovat työn parhaiksi puoliksi sen, että päivät ovat todella erilaisia. Vaikka toisinaan työ on rutiiniluontoista ja tarkasti määriteltyä, voi välillä myös antaa oman luovuutensa kukkia. Ja mikäli opiskelijoitamme on uskominen, viehättää ravintola-alassa myös sen haasteellisuus. He ovat selkeästi sisäistäneet sen, että omalla asenteella on suurin merkitys työssä menestymiseen. Jo koulutuksen aikana opiskelijoille tarjoutuu mitä monipuolisimpia mahdollisuuksia päästä osallistumaan erilaisiin projekteihin ja tekemään yhteistyötä ammattilaisten kanssa. Näihin projekteihin lähteminen vaatii aina kouluttajilta paljon etukäteissuunnittelua, opiskelijoiden valmentamista h-hetkeen ja paikan päällä organisoimista, opiskelijoilta vastuunottoa ja tiimityötaitoja sekä ennen kaikkea rohkeutta ja uskoa omaan osaamiseen.

kokiksi opiskelu aikuiskoulutuksessa, ravintola-alan opiskelu

kokiksi opiskelu aikuiskoulutuksessa, ravintola-alan opiskelu

kokiksi opiskelu aikuiskoulutuksessa, ravintola-alan opiskelu

raseko ruokamessut

Rasekon kokkiopiskelijat takaavat onnistumisen – siitä kiittivät myös huippukokit! Kuvassa Kari Aihinen.

Opiskelijat ovat tänä syksynä olleet jo mukana monessa, kuten Turun Ruoka- ja viinimessuilla apulaisina eri pisteissä, mm. sushikoulussa ja viiniradalla, sekä avustamassa huippukokkeja ruokalavalla. Opiskelijat valmistelivat ainekset ja varmistivat, että kokkien työskentely ja show lavalla onnistuu. Tämän syksyn projekti oli myös Liedon Vanhalinnassa järjestetty seminaari, jossa opiskelijamme olivat valmistamassa ruokaa, kattamassa ja tarjoilemassa kutsuvieraille. Intensiivinen viikonlopun projekti ei hymyjä hyydyttänyt, sillä tilaisuus päästä oppimaan ja verkostoitumaan takasivat hyvän meiningin opiskelutovereiden kanssa.

opiskelijatyö, oppilasprojekti, hotra, hotelli- ravintola- ja cateringalan koulutus turku raisio, kokki aikuisopiskelu

Opiskelijat maistattamassa itse kehittelemiään tuotteita Kespron ammattilaispäivässä.

opiskelijatyö, oppilasprojekti, hotra, hotelli- ravintola- ja cateringalan koulutus turku raisio, kokki aikuisopiskelu

Lohirieskarullia ja mango-valkosuklaarahkaa opiskelijoiden kehittämillä resepteillä, Menun tuotteita käyttäen

 

opiskelijatyö, oppilasprojekti, hotra, hotelli- ravintola- ja cateringalan koulutus turku raisio, kokki aikuisopiskelu

Huru-ukot viereisellä esittelypisteellä Kespron kevätpäivillä. Hyvä meininki hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa! Kouluttaja Tarja Ahokas toinen oikealta.

Kouluttajamme ovat aktiivisia kehittelemään uusia ideoita, ja kehittävät myös itseään aktiivisesti työn ohessa. Näistä verkostoista syntyvät usein ne yhteistyökuviotkin, kuten viime kevään tapahtuma Kespro-tukussa. Kouluttaja Tarja Ahokas oli järjestänyt sinne opiskelijoillemme paikan tarjota omia, Menun tuotteilla valmistettuja luomuksiaan kesäkauden avajaispäivänä. Reseptiikka suunniteltiin ja hiottiin yhdessä, ja opiskelijat ottivat hienosti vastuuta maistatuksen onnistumisesta, ja edustivat luonnollisesti Rasekoa hymy huulilla ammattilaistapahtumassa.

Tarja on mukana mm. Turun keittiömestareissa, minkä myötä opiskelijatkin pääsevät mukaan monenlaiseen yhteistyöhön. Keittiömestarit mm. järjestävät Timalissa koulutusiltoja ja kokouksia, joissa opiskelijat ovat mukana avustamassa. Timalin kouluttajavahvuuteen kuuluu myös Chef Rôtisseur Tomi Aho, joka on tehnyt pitkän työuran mm. Presidentinlinnassa, työskennellyt Michelin-tähden ravintolassa ja on mukana Makuviikko-palvelussa tuotekehittäjänä ja osaomistajana.

hotelli-, ravintola- ja cateringala opiskelu aikuiskoulutushotraopiskelijat-5-of-26

 

Opiskelijamme ovat tänäkin vuonna mukana myös hyväntekeväisyystapahtumassa, jossa kerätään rahaan TYKSin lastenklinikalle. Illallisjuhlan toteutukseen osallistuvat mm. Smör, Mami, Kaskis, Kotipellon Puutarha, Vihannespörssi, Herkkunuotta, sekä Mauno, jonka tiloissa tapahtuma järjestetäänkin. Opiskelijoille yhteistyöprojektit tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia päästä tutustumaan eri ympäristöihin ja verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa, ja ne antavat koko opiskeluryhmälle tarmoa. Kouluttajille projektit tietävät paljon enemmän työtä kuin koulun keittiössä häärääminen, mutta ovat ehdottoman antoisia. Heidän mukaansa opiskelijoiden kanssa on mukava lähteä tekemään projekteja, sillä heitä kiitetään usein kohteliaisuudesta ja tarkkuudesta. He ottavat vastuuta ja työskentelevät tiiminä, ja juuri siihen onkin tärkeä valmentaa koulutuksen aikana.

hotraopiskelijat-14-of-26

hotelli-, ravintola- ja cateringala opiskelu aikuiskoulutus

Yhteistyöprojektien tiimoilta on tärkeää myös päästä tutustumaan erilaisiin keittiöihin. Timalin opetusravintola Timjamin keittiö on ajanmukainen ja varustettu uusimmalla teknologialla. Keittiössä on Metoksen Self Cookin Center ja mm. ohjelmoitavat uunit. Opiskelijat siis pääsevät käyttämään monipuolisesti erilaisia nykyaikaisiakin ruoanvalmistuslaitteita. Vastavuoroisesti on opittava soveltamaan tietoa muihin ympäristöihin, ja sen vuoksi opiskelijamme pitävätkin projekteja tärkeinä ammattitaidon kehittymisen kannalta.

kokki, aikuiskoulutus turku

Työn ohessa opiskelevat puolestaan saavat päivittää osaamistaan ja rikastuttaa ammattitaitoaan valituilla opintojaksoilla noin kerran viikossa tai harvemmin, oman henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaan. Tänä syksynä työn ohessa opiskelevat ovat syventäneet osaamistaan mm. liiketoiminnan ymmärtämisen ja suunnittelun osalta, sekä analysoineet, mistä kannattavuus syntyy ja miten omilla toimilla voi vaikuttaa parempaan tulokseen. Lisäksi lähipäivillä perehdytään vallitsevien trendien haltuunottoon, mm. kasvisruokabuumin siivittämänä kehiteltiin nyhtökaura- ja vegaanireseptejä.

Monet opiskelijat palaavat meille myöhemmin kehittämään osaamistaan. Esimerkiksi Toni opiskelee nyt työn ohessa, palkkatyössään Ravintola Maunossa oppisopimuksella Ravintolakokin ammattitutkintoa, hakeuduttuaan ensin alanvaihtajana perustutkinto-opintoihin. Tonin koko innostava tarina uran vaihdosta ja unelmien toteuttamisesta on luettavissa aiemmasta blogikirjoituksesta. Oppisopimuksella opiskelu tarkoittaa sitä, että henkilö voi omassa työssään (joko uutena tai vanhana työntekijänä) kouluttautua työn ohella ja hankkia osaamisestaan tutkinnon. Se on maksutonta myös työnantajalle, ja mahdollistaa henkilökunnan kehittämisen joustavasti, sillä oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa milloin tahansa, ja opiskelusuunnitelma laadintaan omien tarpeiden ja osaamisen perusteella.

On aika alkaa laskeutua joulun odotukseen vähitellen, mutta keittiöissä tämä aika tietää suurta sesonkia. Tällä hetkellä opiskelijamme valmistautuvatkin loppuvuoden juhliin ja projekteihin, joista kaikista ei voi vielä hiiskuakaan.

Opinnoista saat halutessasi lisätietoa täältä.