oppisopimuksella kokiksi

Syksy on muutosten aikaa. Ihmiset lähtevät opiskelemaan, vaihtavat työpaikkaa ja etsivät niin pienempiä kuin suurempiakin haasteita elämäänsä. Aikuisopiston blogissa avaamme aikuisopiskelun monimuotoisuutta eri tavoin, mm. kertomalla opiskelijoidemme opintopoluista. Haastattelimme kokiksi opiskellutta Toni Vuorta Raseko Sales Parkissa toukokuussa ja vaikutuimme hänen tarinastaan, joka on hyvä esimerkki henkilökohtaistamisesta, ja päätimme jakaa sen kanssanne myös täällä verkossa.

 

“Ruoka ja ruoanlaitto oli ollut intohimonani jo pitkään. Ajattelin että joko yritän alan vaihtoa nyt tai en luultavasti milloinkaan.”

Mitä olet aiemmin tehnyt?

Tulen ihan toiselta alalta. Olen opiskellut valokuvausta ja elokuva- ja videotuotantoa ja tehnyt valokuvaajan sekä valokuvauksen opettajan töitä. Kun olin tehnyt päätöksen lähteä koittamaan ravintola-alaa, kartoitin paikkoja sekä mahdollisuuksiani. Timalin koulutuksen rakenne ja lähtökohdat tuntuivat sopivan minulle parhaiten.

Miten aiempi osaamisesi huomioitiin opintojesi suunnittelussa?

Hakeutumisen haastattelun yhteydessä todettiin, että minulla oli jo työn ja koulutuksen kautta hyvät atk-taidot, kielitaito, sekä opiskelutaidot. Kouluttaja oli sitä mieltä, että lähiopetukseen painottuva päiväkoulutus ei ole minulle paras vaihtoehto, joten lähdimme suunnittelemaan opintojani “4+1” –mallin pohjalta. Opintoni siis painottuisivat työssäoppimimiseen, eikä minulla olisi tarvetta osallistua mm. kielten opetukseen ja atk-opetukseen.

Miten valittiin työssäoppimispaikka? Auttoivatko kouluttajat?

4+1 –malli vaatii hyvän ja monipuolisen työssäoppimispaikan, jossa on laajuutta ja syvyyttä riittävästi. Keskustelimme yhdessä eri kouluttajien kanssa ja lopulta päädyimme siihen, että ravintola Mauno olisi hyvä paikka.

Miten aikuisopiskelu on sopinut elämäntilanteeseesi?

Odotimme kaksosia kun aloitin opiskelut, ja pidin isyyslomankin kesken opintojen. Helmikuussa jatkoin opintojani normaalisti, painottuen työssäoppimiseen, sekä kävin tiistaisin lähiopetuspäivillä. Opintojen rakenne on ollut erittäin joustava.

Sain marraskuussa myös tilaisuuden lähteä Islantiin työssäoppimisjaksolle. Olin 5 viikkoa ravintola Grillid:ssä Reykjavikissa. Grillid on fine dining -ravintola, jolla on pitkä historia. Keittiö on pieni, joten pääsin tekemään ja oppimaan paljon lyhyessä ajassa. Pääsin nopeasti osaksi ammattikeittiön rakennetta ja toimintatapoja.

Kaiken kaikkiaan tahti on ollut kiivas mutta antoisa. Sain suoritettua tutkinnon erittäin nopeasti.

Mikä tilanne on nyt? Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Suoritin Hotelli- ravintola- ja catering alan perustutkinnon loppuun heinäkuussa. Jaoin työssäoppimistani myös loppuvaiheessa siten, että lähdin kesällä Kustavin Kipinään, pop up –ravintolaan töihin ja suoritin siellä osan tutkinnosta.

Seuraavaksi aion jatkaa samantien kohti ammattitutkintoa, jonka suoritan oppisopimuskoulutuksella. Minulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Timalin Ravintolakokin ammattitutkinnon opinnoista, ja opiskeluni painottuu edelleen ohjattuun työssäoppimiseen, nyt vain opintojeni rahoitusmuotona on oppisopimus. Se on kätevä, kun opinnot eivät maksa minulle, eikä työnantajalleni, ja voin käydä niillä lähipäivillä, joita tarvitsen. Lähiopiskelupäiviltä saan tietoa, jonka voin nivoa käytäntöön ja soveltaa heti oppimaani työssäoppimispaikalla.

oppisopimuksella kokiksi

Toni Vuori antoi haastattelun opintopolustaan Raseko Sales Parkissa. Seuraavaksi tämä aikaansaava mies lähtee tavoittelemaan Ravintolakokin ammattitutkintoa oppisopimuksella.

Tonin opiskelupolku on omanlaisensa, mutta toisaalta moni alalle hakeutuva kulkee yhtälailla polkunsa perustutkinnosta ammattitutkintoon. Ravitsemisalalla tarvitaankin moniosaajia, joilla on laajat valmiudet ja asenne kohdallaan. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon valmistavassa koulutuksessa opitaan valmistamaan ravitsevia ja terveellisiä lounas- ja annosruokia, näyttäviä á la carte –annoksia sekä paneudutaan laadukkaaseen asiakaspalveluun, tarjoiluun ja juhlatilaisuuksien toteuttamiseen.

Jo jonkin verran kokemusta omaaville puolestaan ammattitutkinto tarjoaa sopivasti haastetta. Vaihtoehtoina on ravintolakokin ammattitutkinto, suurtalouskokin ammattitutkinto ja tarjoilijan ammattitutkinto oman kiinnostuksesi ja työtehtäviesi mukaan. Kouluttajillamme on laajat työelämäverkostot ja rautainen kokemus alalta, minkä ansiosta opiskelijat saavat ajantasaista ravintola-alan osaamista koulutuksessa hyvää ohjausta tutkintoprosesseissaan.

Kysy paikkoja päätoimisista opinnoista tai työn ohessa opiskelusta suoraan

Pia Toivanen 044 705 7534

Tomi Aho 044 705 7461

etunimi.sukunimi@raseko.fi