myynnin ammattitutkinto, työssäoppiminen, näyttötutkinto

“Viime keväänä se kirkastui, aikuisopiskeluhan olisi se minun väyläni eteenpäin. Saisin ammatillisen tutkinnon ja paljon työelämäkokemusta, jotka ovat tärkeitä tulevaisuuden rakennuspalikoita.”

 

Anette Leino on viimeisellä työssäoppimisjaksollaan, ja suorittaa loppuun Myynnin ammattitutkintoaan Pentikillä. Anetella on ollut monta rautaa tulessa (mm. tehnyt sivutöitä kahvilassa ja lukenut ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin), mutta saimme hänet antamaan pienen haastattelun opinnoistaan.

myynnin ammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto merkonomi, kaupan alan opinnot turku raisio, aikuiskoulutus

Kertoisitko vähän taustastasi – mitä olet aiemmin opiskellut ja tehnyt työksesi?

Valmistuin lukiosta keväällä 2012. Olen ollut aiemmin töissä myyjänä ja kahvilatyöntekijänä. Ehkä sellainen tietty palveluasenne on kuljettanut minut tälle alalle.

Mistä sait ajatuksen lähteä kaupan alan opintoihin?

Ystäväni kertoi aikuiskoulun mahdollisuuksista ja sitä kautta hain tietoa netistä, mitä kaikkia opintoja oli tarjolla. Kaupan ala kiinnosti, sillä halusin pätevöityä alan ammattilaiseksi, olinhan jo tehnyt aiemmin töitä myyjänä mm. kahvilassa.

Miten päätit hakea Timaliin?

Sosiaalisessa mediassa olin nähnyt eniten puhuttavan Timalista. Asun Turun ydinkeskustassa, mutta halusin hakea Timaliin, sillä se on kuitenkin lyhyen matkan päässä ja minulla oli Timalista positiivisia mielikuvia. Myös heidän monipuolinen tarjontansa vaikutti, niin monia ammatteja ja tutkintoja oli ylipäätään mahdollisuus lähteä opiskelemaan.

Miten alun hakeutumisvaiheessa selvitettiin aiempi osaamisesi? Miten valitsit opintojaksot, joihin osallistut?

Hakeutumisvaiheessa kartoitettiin opiskelutaustaa ja työhistoriaa, mitä olin tehnyt työkseni ja kuinka pitkään. Kouluttajan kanssa keskusteltiin avoimesti mitä odotin itse opinnoilta Timalissa, jos pääsisin opintoihin ja keskusteltiin siitä, miten olen tottunut työskentelemään ja miltä opinnot tuntuivat esimerkiksi lukiossa. Henkilökohtaistamisessa selvitettiin, että esimerkiksi asiakaspalveluenglantia ja -ruotsia en tarvitsisi, sillä osasin jo kyseisiä kieliä ja olin kirjoittanut niistä molemmat ylioppilaskokeissa.

Mikä oli parasta opinnoissa?

Opinnoissa parasta oli kannustava ilmapiiri ja hyvä opiskeluympäristö. Opinnoissa oli paljon itsenäistä tehtävää, mutta se oli palkitsevaa kun sai tehtävät tehtyä, joskus jopa tiukallakin aikataululla. Koulun kautta pääsi tutustumaan työelämän eri toimijoihin erityisesti kaupan alalta esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja ihan koulussa, sillä alan kouluttajat olivat kaupan alan ammattilaisia ja he osasivat kertoa asioita oikeasta näkökulmasta, sekä tulevaisuuden suuntaviivoista.

myynnin ammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto merkonomi, kaupan alan opinnot turku raisio, aikuiskoulutus, merkonomi aikuisopiskelu

Oliko tutkintosuorituksia helppo suunnitella omaan työhön liittyen?

Aluksi oli hankala ajatella kuinka vaaditut asiat pystyisi näyttämään omalla työpaikalla, mutta ensimmäinen harjoittelujakso auttoi paljon, sillä sen aikana selvisi paljon yrityksen toimintatavoista ja mitä työnkuvaan kuului. Sanotaanko, että asiat loksahtivat paikoilleen ja jo kuultujen esimerkkien avulla oli omia tutkintosuorituksia helppo lähteä suunnittelemaan.

Miten työssäoppimispaikalla suhtauduttiin tutkinnon suorittamiseesi?

Henkilökunta Pentikissä oli vastaanottavainen ja kaikki heistä olivat heti alusta ystävällisiä ja auttavaisia. Uskon, että siihen vaikutti työntekijöiden hyvä yhteishenki. Ohjaajani antoi minun tehdä paljon erilaisia työtehtäviä ja neuvoi aina kun tuli jotain uutta, mitä en ennen ollut tehnyt, kuten esimerkiksi kuorman lähetyslistojen hyväksyminen ja asiakkuuksien lisääminen yrityksen omaan tietokantaan.

Millaista ohjausta sait Timalista?

Kouluttajat antoivat jo heti alkuun vaikutelman, että ovat aina tavoitettavissa sähköpostitse ja heille voi tulla puhumaan jos oli jotain askarruttavaa. Henkilökohtainen palaute etätehtävissä antoi minulle paljon intoa oppia taas uutta. Opintojen alussa kerrottiin myös koulun omasta oposta, joka oli myös tavoitettavissa opintojen ohjausta varten. Itselläni oli varma olo koulutuksesta, sillä sain aina apua kysymyksiini, joita minulla oli joko opinnoista tai harjoittelusta.

Millainen kokemus sinulle jäi tiiviistä koulutuksesta ja näyttötutkinnon suorittamisesta? Tuntuiko prosessi selkeältä?

Koulutus valmisti hyvin tulevia harjoittelujaksoja varten. Mielestäni oli hyvä että harjoittelujaksot olivat ikäänkuin osiin jaettu. Lähdin hyvillä mielin tekemään tutkintosuorituksia työssäoppimispaikalle, sillä kirjoitetut tutkintosuoritussuunnitelmat käytiin kouluttajan kanssa läpi ennen harjoittelujakson alkamista. Hankaluuksia meinasi teettää arvioijien löytäminen työpaikalta, mutta sekin asia selvisi kun kartoitettiin eri vaihtoehtoja.

Onko sinulla jotain tulevaisuuden suunnitelmia ammatillisella saralla? Oliko myynnin ammattitutkinnon suorittamisella jokin merkitys näihin tavoitteisiin liittyen?

Halusin pätevöityä kaupan alalle sillä koin sen olevan itseäni haastava ala. Se muuttuu jatkuvasti ja koko ajan kehitytään eteenpäin. Kaupan alan työ on todella monipuolista, ja jokaisen päivän voi ottaa itseään haastavana ja kehittävänä, koska asiakaspalvelun ymmärtäminen ja myynnin kehittäminen vaativat uteliasta luonnetta ja kykyä tarttua asioihin. Hyvänä esimerkkinä reklamaatioiden käsittely ja eri ihmisten kanssa työskentely kehittää monipuolisia taitoja, ja itselleni on tärkeää ylipäätään tehdä palvelutyötä omalla persoonallani.

Tiedän myynnin ammattitutkinnon auttavan minua jatkossa mahdollisissa jatko-opinnoissani ammattikorkeakoulussa, jonne olen nyt keväällä hakenut. Sain koulusta hyvät valmiudet myyntityöhön ja uskon, että opitut asiat kantavat hedelmää pidemmällä tähtäimellä. Tulevaisuudessa toivon edelleen olevani kaupan alan parissa, Timalista sain hyvät eväät työelämään.

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät kaupan alan opintoja?

Tutkinto-opiskelu on ainakin itselleni ollut tärkeä väylä työhön, sillä työharjoittelujen aikana ehtii saada hyvää kokemusta. Sain harjoittelun kautta töitä itselleni kesäksi kaupan alalta yrityksestä, johon tulee paljon työhakemuksia. Suosittelen kaupan alan opintoja ihmisille, jotka pitävät monipuolisesta ja haastavasta työstä, osaavat tehdä töitä myös itsenäisesti ja kokevat palvelutyön omaksi jutukseen.

myynnin ammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto merkonomi, kaupan alan opinnot turku raisio

 

Myynnin ammattitutkintoa on mahdollisesti opiskella päätoimisesti tai monimuoto-opintoina. Jos mietit, kumpi sopisi sinulle paremmin, niin se selviää kouluttajan kanssa jutellessa. Päätoimisiin opintoihin on haku käynnissä nyt, ja monimuoto-opintoihin voit hakea joustavasti ympäri vuoden. Kaupan alan opinnoista Timalissa on tarjolla myös Liiketalouden perustutkinto, merkonomi ja Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto, sekä somistuksesta kiinnostuneille Markkinointiviestinnän ammattitutkinto, osaamisala visuaalinen markkinoija. Tiesitkö muuten, että voit yhdistellä tutkintoja, esimerkiksi valita Liiketalouden perustutkintoon yhden osan Markkinointiviestinnän ammattitutkinnosta? Kysy lisää kouluttajiltamme, tai tule poikkeamaan aikuiskoulutusinfoon 21.6.2016 Raision kirjastoon!