Rasekon vaatetusalan artesaaniopiskelija Anna Rouhiainen on pohjoisessa Hollannissa Leuwardenissa kansainvälisessä vaihdossa. Anna hankkii osaamista ByOni-nimisessä yrityksessä, joka sijaitsee parinkymmenen minuutin bussimatkan päässä Annan asunnolta.

Annan kokemusten mukaan paikalliset ovat iloisia ja avuliaita. Heti ensimmäisenä päivänä juna-bussi-juna-matkalla lentokentältä Leuwardeniin Annaa autettiin ja neuvottiin, ja sama on jatkunut vierailun ajan. Nyt Anna on viettänyt vaihdossa kolmisen viikkoa ja viihtynyt todella hyvin.

Otimme Annaan yhteyttä ja pyysimme vastaamaan muutamaan kysymykseen.

Mitä ByOni tekee ja mitä olet päässyt tähän mennessä itse siellä tekemään?

– ByOni tekee vaatteita, kenkiä ja asusteita kuten laukkuja ja koruja. Tuotteet tehdään eettisissä olosuhteissa Euroopassa. ByOnilla on nettikauppa sekä kuusi kivijalkaliikettä ympäri Hollantia.
– Olen pääsyt tekemään töitä monipuolisesti ja saanut todella paljon vastuuta. Tällä hetkellä suunnittelen kesän 2018 malliston valokuvaussessiota, johon saan vaikuttaa kaikkeen itse valokuvien tyylistä aina maskeeraukseen ja asukokonaisuuksiin. Teen myös säännöllisesti Facebook-päivityksiä yrityksen sivuille. Näitä päivityksiä varten valokuvaan ja stailaan melko vapaasti.Miten vietät vapaa-aikaasi?

– Viikonloppuisin kiertelen kaupunkia pyörällä tai kävellen, etsin mielenkiintoisia kauppoja, olen kavereiden kanssa ja biletän. Ensi viikonloppuna aion käydä Groningenissa. Se on alle tunnin junamatkan päässä oleva opiskelijakaupunki, jossa on kuulemma paljon hyviä vaateliikkeitä. Parin viikon päästä lähden käymään Amsterdamissa työkaverini kanssa.

Suosittelisitko muille kansainvälistä oppimisjaksoa?

– Todellakin! Jos vähänkään on sellainen olo, että haluttaa lähteä ja elämäntilanne sen sallii – do it! Yksin täysin tuntemattomaan maahan ja yritykseen lähteminen on maailman paras keino oppia tuntemaan itsensä ja kasvaa ihmisenä. Se myös näyttää hyvältä CV:ssä! Ja Hollanti on kohdellut mua paremmin kuin hyvin: täällä on ihanaa!

Iloista Annaa ja hänen matkaansa on mukava seurata blogista, jota hän kirjoittaa sekä suomeksi että englanniksi. Tästä pääset Annan blogiin.

Tiesitkö, että Rasekosta on mahdollista päästä kansainväliseen vaihtoon useaan eri maahan? Yhteistyökumppaneita meiltä löytyy Hollannin lisäksi mm. Saksasta, Espanjasta, Maltalta, Islannista, Sveitsistä, Kiinasta ja Thaimaasta.