TaitajaPlus 2017-kisoissa

Raision seudun koulutuskuntayhtymän opiskelijat Heidi Helenius ja Salla Saarinen osallistuivat Helsingin messukeskuksessa viikolla 20 järjestettyihin Taitaja 2017 ammattitaidon SM-kilpailuihin. Kisaprosessiin osallistuminen toi tytöille paitsi runsaasti lisää osaamista ja itseluottamusta, myös suomenmestaruusvoiton TaitajaPlus-kokkikisassa.

TaitajaPlus 2017.

Valmentajana toiminut Paula Stam, kilpailijat Heidi Helenius ja Salla Saarinen sekä apuvalmentaja Pirkko Tolmunen ovat kaikki syystäkin ylpeitä tyttöjen TaitajaPlus-kisamenestyksestä.

Taitaja-kisat ovat vuosittaiset ammattitaidon suomenmestaruuskisat, jossa lajeja on niin tekniikan kuin palveluiden, rakentamisen ja teollisuuden aloilta. TaitajaPlus on tarkoitettu erityisopetusta tarvitseville opiskelijoille, joille on laadittu henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma esimerkiksi luki- tai hahmotushäiriön vuoksi. Vaikka Rasekossa on vuosikausia pitkät ja voittoisat perinteet Taitaja-kisoista, olivat Heidi ja Salla ensimmäiset TaitajaPlus-kilpailuihin osallistuneet Rasekon opiskelijat. Kultainen mitali kaulassa kelpasi pilotoijien palata kotiin.

Kiitosta koko suorituksesta

Kilpailusuoritukseen kuului teoriaosuus, jossa mitattiin mm. kestävän kehityksen ja yrittäjyyden osaamista, sekä käytännön osuus, jossa valmistettiin etukäteen raamitetut alku-, pää- ja jälkiruoat.

– Teoriaosuus meni meiltä hiukan huonosti, mutta onneksi käytäntö sitäkin paremmin. Tiesimme etukäteen, mitkä ruokalajit voivat valmistettaviksi tulla ja puolet vaihtoehdoista harjoiteltiin. Vasta kilpailuissa tehtävät selvisivät lopullisesti. Siksipä viimeinen ilta ennen suoritusta kului hotellilla vielä treenaamalla, joukkuekaverit toimivat maistajina, nuoret naiset naureskelevat.

– Heidi ja Salla pärjäsivät todella upeasti, kehuu valmentajana toiminut ravintola-alan ammatillinen opettaja Paula Stam. – He vetivät koko kilpailun juuri niin kuin oli harjoiteltu. Vaikka matkan varrella tuli muutoksia, he osasivat hienosti soveltaa oppimaansa. Kokonaisuudessaan kisat olivat ihan huippujuttu!

Käytännön osuudessa kilpailijoiden piti valmistaa tuorepinaattikeittoa, raparperikuorrutettua uunilohta ja mustikkakukkoa vaniljajäätelöllä. Lisäksi annokset piti laittaa kauniisti esille. Siitä tytöt saivatkin erityiskiitosta. Ruuan maun ja ulkonäön lisäksi suorituksessa mitattiin mm. työpisteen siisteyttä ja raaka-aineiden hävikkimäärää, joista kaikista Rasekon kilpailijoille tuli lähes maksimipisteet.

TaitajaPlus kisat alkuruoka

Rasekon opiskelijoiden annosten ulkonäkö sai erityiskiitosta.

– Vaikeinta oli aikataulussa pysyminen, lopussa tuli hiukan kiire, Heidi kertoo. – Ollaan kyllä silti tosi ylpeitä suorituksestamme!

Ja sopii ollakin, olivathan kilpailuparin loppupisteet ylivoimaiset seuraaviin verrattuina.

Raparperikuorrutettu lohi lämpimillä vihanneksilla.

Raparperikuorrutettu lohi lämpimillä vihanneksilla.

Oikealla alalla

Heidi kehuu, että kilpailuihin osallistuminen oli hieno opin paikka ja suosittelee sitä muillekin. Ja koko opiskeluaika antoi heille paljon, sillä tytöt ehtivät käydä myös Espanjassa Fuengirolassa työssäoppimisjaksolla.

– Erityisopetuksessa on tavoitteena saavuttaa ihan samat valmiudet kuin missä tahansa ryhmässä, mutta käytössä vain on erilaisia pedagogisia menetelmiä, joilla oppimishaasteet selätetään, kertoo apuvalmentajana toiminut ammatillinen erityisopettaja Pirkko Tolmunen. – Kun keskitytään opiskelijan vahvuuksiin eikä niihin haasteisiin, niin pärjätään!

Sekä Heidi että Salla ovat jo saaneet valmiiksi opintonsa ja pääsevät noutamaan tutkintotodistuksensa kesäkuun alussa. Kummallekin alavalinta on selvä, nyt ollaan tekemässä juuri sitä mistä tykätään. Salla ei ehdi edes päättäjäistilaisuuteen, koska on töissä. Heidi tulee todistuksensa pokkaamaan ja suunnittelee alan jatko-opintoja. Näillä siivin on hyvä jatkaa työelämässä!