stailaaminen, timali, vaatemyyjä, kaupan alan opinnot työn ohessa

Seitsemän tiivistä lähipäivää tyyleistä ja pukeutumisesta, työpaikalla toteutettavia harjoitustehtäviä ja loppuhuipennuksena “stailaa mut” -haaste naantalilaisessa vaateputiikissa.

stailaaminen, timali, vaatemyyjä

Jokaisen myyjän haaste on oman alan tuotetuntemuksen ja alakohtaisen tiedon kartuttaminen, ja jokaisella alalla on ne omat haasteensa näihin liittyen. Miten ymmärtää asiakasta paremmin? Miten tuoda vaihtoehtoja esiin parhaalla tavalla? Miten luoda tarpeita ja miten perustella? Osaava myyjä kartuttaa tuotetietouttaan kuin huomaamattaan selaamalla lehtiä, surffamalla somessa, asiakastilanteita analysoimalla, seuraamalla muita myyjiä ja alan ammattilehdistä… Mutta entä se extraosaaminen, sukellus alan myyntityön ytimeen?

stailaaminen, timali, vaatemyyjä, kaupan alan opinnot työn ohessa

stailaaminen, timali, kaupan ala raseko

stailaaminen, timali, vaatemyyjä, somistaja, visualistiksi työn ohessa

Opiskelijoita Muotikulma Krissessä pukemassa näyteikkunan vaatenukkeja vappuun ja somistamassa esillepanopöytää.

Jethrokin sen sanoi Raseko Sales Parkin show’ssaan: Myyjän tärkeintä osaamista on tuotetuntemus! Ja kun siinä pääsee astetta syvemmälle kuin muut, ollaan asiakaskokemuksen ytimessä. Alalla käy kova kilpailu liikkeiden välillä ja hyvän myyjän tunnistaa kaukaa, toisaalta myös myyjät miettivät: “Miten erottuisin työmarkkinoilla?”.

Sekä työelämän tarpeeseen, että myyjien erikoistumishaluun vastataksemme järjestimme huhti-toukokuussa ensimmäistä kertaa vaatetusalalle erikoistuvan osion kaupan alan tutkintoihin – stailaamisen opintokokonaisuuden työn ohessa. Stailaamisen tutkinnon osa kuuluu Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani), jota on Rasekossa ollut mahdollisuus opiskella pitkään.

stailaaminen, timali, vaatemyyjä, somistaja, visualistiksi työn ohessa

stailaaminen, timali, vaatemyyjä, somistaja, visualistiksi työn ohessa, monimuoto

Tiivis erikoistumiskoulutus toteutettiin seitsemän viikon aikana kerran viikossa, ja lähipäivien välillä oli etätehtävinä mm. harjoitella tunnistamaan vartalotyyppejä työpaikalla ja tekemään väri- ja vartaloanalyysejä käytännössä. Koulutuksessa perehdyttiin vartalotyyppeihin ja mittasuhteisiin ja opeteltiin tasapainottamaan vartalon muotoja ja mittasuhteita eri tavoin, mm. huomioimalla vaatteen anatomia (leikkaukset, linjat, siluetti, ym…).

Työ- ja etikettipukeutumisen saloihin sukellettiin neljännellä lähipäivällä, jolloin perehdyttiin pukeutumiskoodeihin sekä opittiin asustamaan vaatekokonaisuuksia monipuolisesti ja stailaamaan pikkumusta. Kurkistettiin myös muodin historiaan, ja saatiin sieltä vauhtia nykypäivän tyylien ymmärtämiseen ja seuraamiseen. Lisäksi opeteltiin tekemään inspiraatiokollaaseja, moodboardeja, joita voi käyttää hahmotellakseen asukokonaisuuksia. Lopuksi kurssilaiset pääsivät kokeilemaan oppeja naantalilaiseen vintage-vaateliike Pikku-Pariisiin, jossa tehtävänä oli pukea opiskelijakaveri leikkimielisessä stailaa mut” -haasteessa. Opiskelijat kävivät myös pukemassa läheisen Muotikulma Krissen vaatenuket vappuviikonloppuun ja tekemässä hieman somistuksia.

Erään vaateliikkeen opiskelijat innostuivat uusista opeista niin, että järjestivät ketjunsa kahden liikkeen henkilökunnalle stailausillan, jonka aikana myös itse suorittivat stailaamisen tutkinnon osan. Näyttötutkinnon suorittamista parhaimmillaan!

stailaaminen ja somistus

Ilmettä vaateliikkeen esillepanopöytään. Taustalla puetaan vaatenukkea vappunäyteikkunaan.

 

pukeutumisneuvonta

Vaatedivari Pikku Pariisin omistaja Pirjo (oik.) ja Anna stailaa mut -haasteessa.

stailaaminen Hanna Perho

Stailaamisen kouluttaja Hanna Perho oli innoissaan työn ohessa toteutettavasta stailaamisen kokonaisuudesta, ja kurssi saikin opiskelijoilta huikean hyvää palautetta. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna!

Jos et ehtinyt pilottikoulutukseen mukaan, niin ei hätää! Hyvän vastaanoton saanut stailaamisen kokonaisuus toteutetaan uudelleen keväällä 2017 ja silloin on taas mahdollisuus täydentää omaa osaamistaan ja erikoistua pukeutumisen ja tyylien asiantuntijaksi. Kaupan alan koulutuksiin voit hakea jo nyt, opiskella ensin tarpeesi mukaan muita kokonaisuuksia ja erikoistua keväällä. Opintojakson voi suorittaa niin monimuoto-opinnoissa kuin kokopäiväkoulutuksessakin. P.s. Erikoistua voit myös vaikkapa somistamiseen tai markkinointiin! Joustava opintopolkusi suunnitellaan henkilökohtaisesti kouluttajan kanssa.

“Koulutus oli hyvin intensiivinen, mutta todella opettavainen, koska asioita opiskeltiin käytännönläheisesti ja etätehtävät vietiin käytäntöön työpaikalle.”