Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto

Koulutus

Voit halutessasi opiskella koko tutkinnon, tutkinnon osia tai tutkinnon osan osia (kts. aikataulu). Valittavanasi on neljä eri osaamisalaa (lue lisää kohdasta ”Kuvaus”).

Toteutus

Lähi-, virtuaali-, monimuoto- ja etäopetus.
Opinnot koostuvat lähiopetusiltapäivistä, joita on noin neljä (4) kertaa kuukaudessa sekä ohjatusta etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Toteutusaika

Aloitus sopimuksen mukaan, 8.1.2019 alkaen tai henkilökohtaistetusti pitkin vuotta.

Vuoden 2019 aikataulu:

Tammikuu Helmikuu
ti 8.1. Pakkaustoiminnot pe 1.2. Tuotekoeajot
ke 9.1. Pakkaustoiminnot jatkuu ti 5.2. Hygieniaosaaminen yms.
ke 16.1. Metrotukku ja Santa Marian maustekoulu ke 6.2. Hygieniaosaaminen yms. jatkuu
to 17.1. Idätys ti 12.2. Mittaukset ja näytteet
pe 18.1. Tuotekoeajot ke 13.2. Terveystarkastaja
pe 18.1. Tuotekoeajot ti 26.2. Yritystoiminnan suunnittelu
ke 30.1. Lihan jalostaminen ke 27.2. Yritystoiminnan suunnittelu jatkuu
Maaliskuu Huhtikuu
ti 5.3. Yritystoiminnan kehittäminen ti 2.4. Olutkurssi
ke 6.3. Yritystoiminnan kehittäminen jatkuu ke 3.4. Olutkurssi jatkuu
ti 12.3. Hapanmaitotuotteet pe 5.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 13.3. Juustot ti 9.4. Juurileipä
pe 15.3. Tuotekehitys koeajo ke 10.4. Juurileipä jatkuu
pe 12.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 24.4. Vierailut tilaviinit
to 25.4. Vierailut tisleet
Toukokuu Elokuu
ti 7.5. Jäätelön valmistus ti 27.8. Hillot
ke 8.5. Jäätelön valmistus jatkuu ke 28.8. Hyytelöt
to 9.5. Maitopohjaiset jälkiruoat pe 30.8. Tuotekehitystyön koeajo
pe 10.5. Tuotekehitystyön koeajot
ti 14.5. Villiä ruokaa
ke 15.5. Sirkkaruokaa
ti 21.5. Villiyrtit
ke 22.5. Villiyrtit jatkuu
pe 24.5. Tuotekehitystyön koeajot
Syyskuu Lokakuu
3.9. Fermentointi ti 2.10. Siiderin valmistus
4.9. Fermentointi jatkuu ke 3.10. Siiderin valmistus jatkuu
6.9. Tuotekehitystyön koeajo ti 22.10. Kalajalosteet
13.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL ke 23.10. Kalajalosteet jatkuu
14.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL jatkuu pe 25.10. Tuotekehitystyön koeajo
24.9. Mehut
25.9. Mehut jatkuu
27.9. Tuotekehitystyön koeajo
Marraskuu
ti 5.11. Pakkaaminen
ke 6.11. Pakkaaminen jatkuu

Tutkinnon suorittamisen aikataulu ja koulutuksen tarve riippuvat opiskelijan aiemmasta osaamisesta. Tutkinnon voi suorittaa myös ilman koulutusta.

Hae mukaan tutkintoa suorittamaan:

Elintarvikejalostuksen at (2415)

Jos haet opiskelemaan vain tiettyä tutkinnon osan osaa (kts. aikataulu ylempänä), käytä sen yhteydessä olevaa linkkiä (päivitetään koulutuksen aikana).

Toteutuspaikka

Rasekon Naantalin ja Raision toimipisteet. Yhteistyössä Rasekon Food Laboratoryn kanssa.

Kuvaus

1. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarvikealan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

  • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
  • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista valitaan kaksi:

  • Elintarvikkeiden valmistaminen, 30 osp
  • Kalatuotteiden valmistaminen, 30 osp
  • Kasvistuotteiden valmistaminen, 30 osp
  • Marja- ja hedelmätuotteiden valmistaminen, 30 osp
  • Myllytuotteiden valmistaminen, 30 osp

2. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, liha-alan osaamisala (120 osp)

Yksi pakollinen tutkinnon osa:

  • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 60 osp:

  • Lihanleikkaus, 60 osp
  • Lihatuotteiden valmistaminen, 60 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 30 osp:

  • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
  • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp
  • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

3. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, meijerialan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

  • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
  • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

  • Hapanmaitotuotteiden valmistaminen, 30 osp
  • Jäätelöiden ja jälkiruokien valmistaminen, 30 osp
  • Kypsytettyjen juustojen valmistaminen, 30 osp
  • Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen, 30 osp
  • Tuorejuustojen valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

  • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
  • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

4.  Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, alkoholijuomien valmistuksen osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

  • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
  • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

  • Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistaminen, 30 osp
  • Liköörien valmistaminen, 30 osp
  • Pienpanimo-oluiden valmistaminen, 30 osp
  • Tilaviinien valmistaminen, 30 osp
  • Tisleiden valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

  • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
  • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

Kohderyhmä

Tutkintokoulutus on suunnattu henkilöille, jotka haluavat työskennellä työntekijänä tai yrittäjänä pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa. Sinulla on jo aiempaa kokemusta elintarvikkeiden jalostuksesta, suunnittelet ryhtyväsi yrittäjäksi elintarvikejalostuksen alalla tai sinulla jo on alan yritys joko pää- tai sivutoimisesti ja halut kehittää osaamistasi elintarvikejalostuksessa.

Ohjaamme sinua henkilökohtaisesti valitsemaan tilanteeseesi sopivat tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

Kustannukset opiskelijalle

Omaehtoisena tutkintokoulutuksen hinta on 450 €, mikä laskutetaan kolmessa erässä. Yhden tutkinnon osan hinta on 250 €. Tutkinnon osan osien (esimerkiksi Fermentointikurssi) hinta on yleensä  50 €.
Oppisopimuksella koulutus on maksutonta. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka.
Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella. Kysy lisää Raision oppisopimustoimistosta, puh. 02 437 7607, oppisopimus (at) raseko.fi

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Lisätietoja antaa

Tomi Aho
puh. 044 705 7461
tomi.aho (at) raseko.fi

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2270454/naytto/tiedot


Makupaloja koulutuksesta 2018

Kalankäsittelykurssi ti – ke 13. – 14.11.2018 klo 14 – 18. Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestari Riikka Heinon johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen. Kurssin ensimmäinen päivä tapahtuu Rasekon Naantalin Opintien yksikössä ja toinen päivä opiskellaan Kalatalousopistossa Kalakouluntie 72, Kirjala (Parainen).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. alan pienyrittäjäksi aikovalle tai henkilöille, joilla on erityistä kiinnostusta kalanjalostukseen. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Juurileivonnan kurssi tiistaina 23.10. ja torstaina 25.10. klo 14 – 19. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat juurileipiin erikoistuneen Grynin leipurimestarit Maija Salo ja Janne Juusola.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. alan pienyrittäjäksi aikovalle tai henkilöille, joilla on erityistä kiinnostusta juurileivontaan. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Oluen valmistaminen tiistaina 18.9. ja torstaina 20.9.2018. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Huolellisesti itse tekemällä voit päästä kaupallisten käsityöläisoluiden laadun ja monipuolisuuden tasolle! Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön  teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. 

Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssin vetäjänä toimii panimomestari  Patrik Niskanen Radbrew-pienpanimosta. 
Mukana esittelemässä on Lappo.fi oluenvalmistuksen raaka-aineiden maahantuoja.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. alan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta oluen valmistukseen. Koulutus sopii myös kotiolueiden tekijöille. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Mehustamoilla käy nyt huiske, kun marja- ja omenasato alkaa olla kypsää. Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 4. – 5.9.2018. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille ti – ke 4. – 5.9. klo 14 – 18. Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Säilöntämenetelmät 21. – 22.8.2018  Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käydään läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilöntä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta säilöntään. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Villiyrtit 17.5.2018 Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 25 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Sirkkaruokaa 18.5.2018 Sirkka-, ötökkä- ja matoruoan tuotanto ja valmistus. Kouluttajana  Jaakko Korpela, Functional Foods Forum, Turun yliopisto.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 25 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Jäätelö 22. – 23.5.2018 Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alankoulutus tule täydentämään osaamistasi. Koulutus sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme kurssilla läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen. Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Oikeat startterit fermentointiin – kurssi Naantalissa 17. – 18.4.2018
Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista?

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla (ti – ke 17. – 18.4.2018 Naantalissa) on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin kouluttajana toimii Bioferme Oy:n perustaja ja fermentoitujen kauratuotteiden uranuurtaja Merja Scharlin! Kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille!


Tuorejuustojen sekä kypsytettyjen juustojen valmistuskurssi 8. – 9.5.2018 Naantalissa
Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista?
Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkit niin lehmänmaitojuuston kuin vuohenjuuston valmistukseen. Kurssilla käymme läpi: maidon esikäsittely, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelu, heran erottaminen, muotitus, puristus, suolaus ja kypsytys.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille!