Elintarvikejalostajan ammattitutkinto

Leipää

Koulutus

Voit halutessasi opiskella koko tutkinnon, tutkinnon osia tai tutkinnon osan osia (esimerkiksi kaksipäiväinen Juurileivonnan kurssi ti 23.10. ja to 25.10. klo 14 – 19, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan alempaa kohdasta ”Makupaloja koulutuksesta”).

Toteutus

Lähi-, virtuaali-, monimuoto-, etäopetus.
Opiskelija tarvitsee alan työ-, koulutussopimus- tai oppisopimuspaikan.
Opinnot koostuvat lähiopetusiltapäivistä, joita on noin neljä (4) kertaa kuukaudessa sekä ohjatusta etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Toteutusaika

Aloitus sopimuksen mukaan.
Tutkinnon suorittamisen aikataulu ja koulutuksen tarve riippuvat opiskelijan aiemmasta osaamisesta. Tutkinnon voi suorittaa myös ilman koulutusta.

Hae mukaan tutkintoa suorittamaan:

https://wilma.raseko.fi/browsecourses?long-term=2110&school-id=18&checkout=true

Jos haet opiskelemaan vain tiettyä tutkinnon osan osaa (kts. alempana), käytä sen yhteydessä olevaa linkkiä!

Toteutuspaikka

Rasekon Naantalin ja Raision toimipisteet. Yhteistyössä Raseko FoodLaboratoryn kanssa.

Kuvaus

Elintarvikejalostajan ammattitutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa ja kymmenen valinnaista tutkinnon osaa. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan toimialan mukainen tutkinnon osa ja toinen toimialalle ja työtehtävien mukaan soveltuva valinnainen tutkinnon osa. Koko tutkinnon suorittaminen edellyttää yhden pakollisen ja kahden valinnaisen tutkinnon osan suorittamista.

Elintarvikehygienian ja omavalvonnan toteutus on kaikille pakollinen tutkinnon osa, jonka ammattitaitovaatimukset osoitetaan valinnaisten tutkinnon osien yhteydessä.

Valinnaisista tutkinnon osista valitaan kaksi:
Yritystoiminnan suunnittelu. Suunnattu elintarvikejalostusta aloittaville yrittäjille.
Yritystoiminnan kehittäminen. Suunnattu elintarvikejalostusta toteuttaville yrittäjille.
Elintarviketuotanto. Ruokavalmiste-, marja-, hedelmä-, kasvis-, kala-, makeis- tai suklaaelintarvikkeiden tai keksien tai muiden elintarvikkeiden valmistus.
Rehutuotanto. Rehu- ja lemmikkieläinruokien valmistus.
Pakkaamotoiminnot. Elintarvikkeiden, rehujen tai lemmikkieläinruokien pakkaus.
Myllytuotanto. Myllytuotteiden valmistus.
Juomatuotanto. Virvoitusjuomien, alkoholijuomien ja muiden juomien valmistus.
Tuotekehityskoeajot. Elintarvikkeiden, rehujen ja lemmikkieläinruokien jalostuksen tuotekehityskoeajojen toteuttaminen.
Elintarvikkeiden lähettämötoiminnot. Elintarvikkeiden, rehujen ja lemmikkieläinruokien pakkaus-, varastointi- ja lähettämötoiminta.

Makupaloja koulutuksesta

Juurileivonnan kurssi tiistaina 23.10. ja torstaina 25.10. klo 14 – 19. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat juurileipiin erikoistuneen Grynin leipurimestarit Maija Salo ja Janne Juusola.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. alan pienyrittäjäksi aikovalle tai henkilöille, joilla on erityistä kiinnostusta juurileivontaan. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Oluen valmistaminen tiistaina 18.9. ja torstaina 20.9.2018. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Huolellisesti itse tekemällä voit päästä kaupallisten käsityöläisoluiden laadun ja monipuolisuuden tasolle! Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön  teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. 

Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssin vetäjänä toimii panimomestari  Patrik Niskanen Radbrew-pienpanimosta. 
Mukana esittelemässä on Lappo.fi oluenvalmistuksen raaka-aineiden maahantuoja.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. alan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta oluen valmistukseen. Koulutus sopii myös kotiolueiden tekijöille. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Mehustamoilla käy nyt huiske, kun marja- ja omenasato alkaa olla kypsää. Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 4. – 5.9.2018. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille ti – ke 4. – 5.9. klo 14 – 18. Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Säilöntämenetelmät 21. – 22.8.2018  Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käydään läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilöntä.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta säilöntään. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Villiyrtit 17.5.2018 Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen. Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 25 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Sirkkaruokaa 18.5.2018 Sirkka-, ötökkä- ja matoruoan tuotanto ja valmistus. Kouluttajana  Jaakko Korpela, Functional Foods Forum, Turun yliopisto. Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 25 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Jäätelö 22. – 23.5.2018 Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alankoulutus tule täydentämään osaamistasi. Koulutus sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme kurssilla läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen. Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Oikeat startterit fermentointiin – kurssi Naantalissa 17. – 18.4.2018
Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla (ti – ke 17. – 18.4.2018 Naantalissa) on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin kouluttajana toimii Bioferme Oy:n perustaja ja fermentoitujen kauratuotteiden uranuurtaja Merja Scharlin! Kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille!


Tuorejuustojen sekä kypsytettyjen juustojen valmistuskurssi 8. – 9.5.2018 Naantalissa
Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista?
Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkit niin lehmänmaitojuuston kuin vuohenjuuston valmistukseen. Kurssilla käymme läpi: maidon esikäsittely, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelu, heran erottaminen, muotitus, puristus, suolaus ja kypsytys. Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille!


Kohderyhmä

Tutkinto on tarkoitettu jo alalla työskenteleville henkilöille, alan yrittäjille tai omia tuotteitaan kehittäville alkutuottajille, jotka haluavat täydentää ja syventää osaamistaan sekä suorittaa ammattitutkinnon.

Koulutukseen voivat hakeutua sellaiset henkilöt, joilla on jo alan osaamista, mutta ei ole alan ammatillista koulutusta tai henkilöt joilla on perustutkinto suoritettuna.

Ohjaamme sinua henkilökohtaisesti valitsemaan tilanteeseesi sopivat tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

Kustannukset opiskelijalle

Omaehtoisena tutkintokoulutuksen hinta on 450 €, mikä laskutetaan kolmessa erässä. Yhden tutkinnon osan hinta on 250 €. Tutkinnon osan osien (esimerkiksi Fermentointikurssi) hinta yleensä noin 50 €.
Oppisopimuksella koulutus on maksutonta. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka.
Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella. Kysy lisää Raision oppisopimustoimistosta, puh. 02 437 7607, oppisopimus (at) raseko.fi

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Lisätietoja antaa

Tomi Aho
puh. 044 705 7461
tomi.aho (at) raseko.fi

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/931999/naytto/tiedot