Lainattavat kirjatSosiaali- ja terveysalalla järjestettiin keskiviikkona 30.11.2016 yhdessä Neurologisten vammaisjärjestöjen kanssa Elävät kirjat –opiskelupäivä.  Päivän aikana lähihoitajaopiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin neurologisiin sairauksiin ja vammoihin sekä näitä sairauksia henkilöihin Elävän kirjaston, järjestötorin ja videon sekä keskustelujen avulla.

Elävä kirjasto pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia.

Tällä kertaa elävät kirjat olivat ihmisiä, jotka on koulutettu kertomaan omasta elämästään jonkun neurologisen vamman tai sairauden kanssa. Mukana oli mm. muistisairautta, parkinsonia, CP-oireyhtymää ja lihastautia sairastava henkilö. Opiskelijat pääsivät pienryhmissä ”lainaamaan” henkilön eli kyselemään häneltä kaikkia niitä kysymyksiä, jotka kyseisessä sairaudessa heitä ovat askarruttaneet, mutta joita he eivät ehkä ole kehdanneet aiemmin kysyä.

Opiskelijat elävän kirjan parissaMuistisairauteen kymmenisen vuotta sitten sairastunut kaarinalainen Markku Uusitalo on antanut sairaudelle kasvot. Nytkin hän vastaili rehellisesti opiskelijoiden moninaisiin kysymyksiin. Aikuiskoulutuksessa lähihoitajaksi toista vuotta opiskelevilla Terholla, Miialla ja Virpillä kysymyksiä riittikin. Parinkymmenen minuutin ”lainan” jälkeen opiskelijat pääsivät valitsemaan toista elävää kirjaansa.

ocd2Elävien kirjojen lisäksi päivän aikana päästiin katsomaan video, jossa esiteltiin lyhyesti 15 neurologista sairautta ja osallistuttiin keskusteluun videon ympärillä. Tärkeä osa päivää oli myös järjestötori, jossa eri järjestöt esittelivät toimintaansa ja kertoivat sairauksista. Esimerkiksi Suomen Tourette- ja OCD-yhdistyksestä paikalla olivat toiminnanjohtaja Tuula Savikuja ja vertaisryhmän ohjaaja Tuukka Hämäläinen. Todella mielenkiintoisiin keskusteluihin päästiin myös järjestötorilla!

Suomen MG-yhdistyksen toimintaa esittelivät yhdistyksen paikallisaktiivit Merja ja Mariann. Naiset pystyivät myös tarkasti kertomaan tästä lihasheikkoutta aiheuttavasta sairaudesta, ovathan he kumpikin sitä sairastaneet jo vuosikausia. Mariann on aiemminkin käynyt kouluissa esittelemässä sairautta ja yhdistyksen toimintaa, ja pitää toimintaa hyvänä konseptina oppia ja opettaa.

Opiskelijoille päivä oli erilainen, mutta todella antoisa. Kuka voisi paremmin kertoa vammoista ja sairauksista kuin sairastunut itse? Mikään kysymys ei ollut tyhmä eikä pyhä, vaikka ”elävillä kirjoilla” olikin tarpeen niin vaatiessa oikeus myös olla vastaamatta johonkin kysymykseen. Myös opettajat olivat tyytyväisiä ja toivoivat, että yhteistyötä NV-järjestöjen kanssa päästään jatkamaan myös ensi vuonna!