Siirry sisältöön
4.10.2023 Uutiset ja tiedotteet

Ravintola-alan opetuksen suurlähetystöyhteistyö laajenee Etelä-Koreaan

Raision seudun koulutuskuntayhtymän ja Turun ammatti-instituutin ravintola- ja catering-alan opetus on jo monen vuoden ajan tehnyt innovatiivista yhteistyötä Suomen suurlähetystöjen kanssa suomalaisen ruokakulttuurin tunnetuksi tekemisessä. Yhteistyö on sisältänyt Suomi-teemaisten ruokaviikkojen järjestämisen suurlähetystöjen yhteistyökumppaneille Bangkokissa, Reykjavikissa, Lissabonissa ja Nairobissa. Nyt vuorossa on Etelä-Korea ja Soul, jossa Suomi-ruokaviikko järjestetään lokakuussa Suomen ja Etelä-Korean diplomaattisuhteiden 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

”Teemana Soulin ruokaviikolla on Karjalan, Lapin ja saariston ruokakulttuuri. Sen mukaisesti drinkeissä näkyvät pohjoisen marjat, kaurapohjaiset alkoholit sekä koristeissa Suomen luonnon antimet”, paljastaa lehtori Niina Vahtera Turun ammatti-instituutista. Aterioissa maistuvat aidot suomalaiset maut, laadukkaista raaka-aineista ja suomalaisin menetelmin valmistettuina. Vesien antimia ja riistaa on tarkoitus käyttää paljon. ”Matkaan lähtevät opiskelijat ovat ottaneet menun suunnitteluvastuun vakavasti. Meillä on herkullinen suunnitelma. Vielä testataan muutamia asioita ja varaudutaan haasteisiin, joita uudessa ympäristössä saattaa aina tulla”, kertoo lehtori Tomi Aho Rasekosta.

”Tapahtuma tukee suurlähetystön tekemää pitkäjänteistä työtä Suomen maakuvan ja elintarvikeviennin edistämiseksi Etelä-Koreassa. Suomen elintarvikevienti Koreaan on kaksinkertaistunut viimeisen neljän vuoden aikana noin 40 miljoonaa euroon ja markkinoilla on edelleen suurta potentiaalia uusille suomalaisille tuotteille”, kertoo suurlähettiläs Pekka Metso.

Suomesta viedään Etelä-Koreaan erityisesti sian- ja siipikarjanlihaa, suklaata sekä myllyteollisuuden tuotteita. Viennin kasvusta huolimatta Suomen rikas ruokakulttuuri ja uusimmat aluevaltaukset ovat kuitenkin edelleen korealaisille jokseenkin tuntemattomia. ”Tämänkaltaisten tapahtumien kautta toivomme tietoisuuden vähitellen kasvavan. Samalla se tarjoaa suomalaisille ravintola-alan opiskelijoille tilaisuuden oman ammattiosaamisen kehittämiseen kansainvälisessä ympäristössä. Korealaiset suhtautuvat ruokaan intohimoisesti. Korealainen keittiö elää tällä hetkellä todellista maailman valloitusta. Tämäkin osaltaan antaa hyvän ja toivottavasti molempia osapuolia rikastuttavan lähtökohdan keittiöidemme kohtaamiseen. Residenssimme korealainen kokki odottaa jo malttamattomana tätä kohtaamista”, Metso kertoo.

Yksittäistilaisuuksista tapahtumakonseptointiin

Rasekon ja TAIn tekemä pioneerityö Suomi-ruokaviikkojen viemisestä suurlähetystöihin on saanut tunnustusta. Ulkoministeriössä on valmisteilla hankkeen konseptoiminen ja laajentaminen uusiin edustustoihin.

”Ulkoministeriö on kiinnostunut konseptoimaan tätä hanketta, josta on jo hyvää kokemusta muutamista edustustoistamme eri puolilta maailmaa. Kiinnostus ja ymmärrys suomalaisen ruokakulttuurin merkityksestä Suomen maakuvan muodostumisessa on lisääntynyt ja laajalti ymmärretään, että monille vieraille käynti Suomen edustustoissa on ensi kosketus Suomeen. Ruoan ja ruokakulttuurin avulla siitä voidaan tehdä mieleenpainuva kokemus, joka lisää kiinnostusta tutustua maahamme paremmin”, sanoo ulkoministeriön kulttuurin ja luovien alojen suurlähettiläs Paula Parviainen.

Suomi-ruokaviikoilla monet suomalaiset elintarvikevalmistajat saavat esille tuotteitaan. Tiimi vie matkalaukuissa mukanaan Souliin erilaisia valmisteita teeman makumaailman mukaisesti. Sponsoreina on parikymmentä juoma-, raaka-aine- ja keittiötuotteiden valmistajaa.

Kansainvälistä huippuosaamista opiskelijoille

Tomi Aho ja Niina Vahtera ovat olleet alkuun panevana voimana suurlähetystöjen Suomi-ruokaviikkojen toteuttamisessa: ”Tavoitteena on antaa opiskelijoillemme ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamistaan monikulttuurisessa toimintaympäristössä huipputasolle. Näillä matkoilla tapaamme lisäksi monia koulutuksenjärjestäjiä ja yrityksiä ja solmimme yhteistyösopimuksia, joiden kautta yhä useammilla oppilaitostemme opiskelijoilla on mahdollisuus jatkossa päästä ulkomaanjaksolle.” Hankematkat toteutetaan Erasmus+ -rahoitusohjelman avulla.

TAI:sta matkaan lähtevät tällä kertaa opiskelijat Melina Rintamäki (majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto) sekä Christian Hansen ja Susanna Mäki (ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto). Rasekosta tiimiin kuuluvat Eemeli Harinen ja Mikko Leskinen (elintarvikejalostuksen ammattitutkinto), Arttu Parviainen (yrittäjän ammattitutkinto) sekä Susanna Stolpe (Tähtikokki-koulutus).

Lisätietoja antavat

Raseko: lehtori Tomi Aho, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi
Turun ammatti-instituutti: lehtori Niina Vahtera, puh. 040 160 7986, niina.vahtera@edu.turku.fi

Lisää aiheesta