Neljä opiskelijaa seisoo pöydän takana.

Raseko järjesti yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa Artesaaniruoan SM-kilpailut Raisiossa 14. – 16.10.2020. Suomen Artesaaniruoka ry omistaa kilpailutapahtuman ja järjestää sen vuosittain yhteistyöhankkeena vaihtuvan toimijan kanssa. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa ja sen erityisteemana oli saariston ruokamatkailu.

Kilpailun tavoitteena on innostaa lähi- ja artesaaniruokaa tuottavia yrityksiä tuottamaan korkealaatuisia tuotteita, jotka täyttävät artesaaniruoan vaatimukset. Tavoitteena on myös paikallisten ruokakulttuurien säilyttäminen ja kehittäminen sekä artesaaniruoan käsitteen tunnetuksi tekeminen suurelle yleisölle.

Kilpailun lisäksi ohjeisohjelmaan kuuluivat ruoka-aiheiset seminaarit, tutustumismatka alueen matkailuyrittäjiin, Ruokatoimijoiden Treffit, palkintoillallinen ja Lähiruokamarkkinat. Tapahtuman järjestelyihin osallistui yli 100 opiskelijaa, opettajia ja muuta Rasekon henkilökuntaa.

Koronapandemian vuoksi tapahtumassa kiinnitettiin erityistä huomiota turvallisuuteen ja seminaaritkin järjestettiin hybridimuotoisesti eli paikalle luentosaliin otettiin vain rajoitettu määrä kuulijoita ja muut kiinnostuneet saivat seurata ohjelmaa etänä Rasekon Youtube-kanavalta.

Varsinainen kilpailu alkoi keskiviikkona Eeronkujan toimipisteessä, jolloin ruoka-alan toimijoista koostunut tuomaristo arvioi kilpailutuotteet. Samaan aikaan käynnistyi myös seminaariohjelma Martinsalissa. Rasekon tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat opettajineen vastasivat seminaarin livelähetyksestä, liiketoiminnan opiskelijat muista järjestelyistä ja terveys- ja hyvinvointialan opiskelijat ensiapupisteestä.

Torstaina muun toiminnan ohessa osallistujien oli mahdollista lähteä tutustumismatkalle alueen matkailuyrittäjien luo Naantalin Matkailun organisoimana. Illalla vietettiin palkintoillallista Naantalin kylpylässä. Tilaisuudessa nautittiin lähiruokaa ja illallisjärjestelyissä oli mukana ryhmä Rasekon ravintola- ja catering-alan opiskelijoita. Illallisen aikana palkittiin kunkin kilpailuluokan ja -kategorian mitaleille sijoittuneet yritykset.

Perjantaina järjestettiin vielä Lähiruokamarkkinat Eeronkujan toimipisteessä. Markkinoilla oli mukana monipuolisesti erilaisia ruokatuotteita myyviä yrittäjiä. Kävijöiden oli myös mahdollista tutustua palkittuihin tuotteisiin.

Tapahtumajärjestelyt tarjosivat mahtavan kokemuksen monen eri alan opiskelijoille. Edellä mainittujen tehtävien lisäksi esimerkiksi liiketoimintaopiskelijat saivat hoitaakseen tapahtuman somemarkkinointia ja tilojen somistuksia, palkintogaalassa annetut mitalit sekä kävijöille muistoksi jaetut spagettimitat tuotettiin Rasekon Fab Labissa ja ravintola- ja catering-alan opiskelijoita oli mukana hoitamassa tapahtuma-aikaisia ruokailuja opiskelijaravintola Kimarassa ja Timjamissa.

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Ahvenmaalla syksyllä 2021. Kilpailun järjestää Högskolan på Åland yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa. www.artesaaniruokasm.fi