Mikko Karilainen ja opiskelijat

IT-Kouluttajat ry valitsi helmikuussa Rasekon tieto- ja viestintäalan opettaja Mikko Karilaisen vuoden 2016 toisen asteen TVT-alan (tieto- ja viestintäteknologian) opettajaksi. Karilaisen palkitsemisen perusteina olivat mm. se, että hän on motivoitunut, monipuolinen, innostava ja osallistava opettaja, joka pystyy yhdistämään yrityselämän ja opetuksen osaamistarpeet.

–  Tuntuuhan se kivalta saada tunnustusta, Mikko Karilainen myhäilee. – Työni on mukavaa. On hauskaa pysytellä alan innovaatioissa ajan tasalla. En kuitenkaan käytä tekniikkaa pelkästään tekniikan takia vaan pyrin valjastamaan tekniikan arjen avuksi. Aika innokkaasti aina kokeilen ja testailen uutta, Karilainen kertoo.

– Datanomiopinnoissa TVT on tietenkin pääasiallinen sisältö, opiskelemme mm. tietoturvaa, palvelin- ja järjestelmäympäristöjä, sovelluksia ja sovellustukea, ohjelmointia. Mutta mitä tahansa opeteltaessa voi tietotekniikkaa käyttää hyvänä apuvälineenä. Jo Office365 tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia erilaisiin yhteistyöprojekteihin. Lisäksi nykyään on verkossa maksutta käytettävissä erilaisia yhteisiä piirtämis- ja kirjoitusalustoja, kyselytyökaluja, blogi- ja wiki-alustoja sekä oppimispelejä – monia välineitä, jotka edellyttävät oppijan omaa aktiivisuutta eikä enää pelkkää passiivista vastaanottamista, Karilainen innostuu. Oman roolinsa mies näkee lähinnä opiskelijoiden ohjaajana ja valmentajana.

Amiksesta insinööriksi ja opettajaksi

Mikko Karilainen opettaa Rasekon ammattiopistossa ja on itsekin amiksen kasvatti. Peruskoulun jälkeen Mikko haki ammattikouluun opiskelemaan tietotekniikkaa ja valmistui tietotekniikan mekaanikoksi vuonna 1994. Armeijan jälkeen mies pyrki ja pääsi tietoliikennekoulutukseen Turun teknilliseen ammattikorkeakouluun.

– Ammatillinen peruskoulutus on mielestäni hyvä reitti töihin ja jatko-opintoihin, Mikko sanoo. – Ja monelle myös sopivampi reitti kuin lukio.

Valmistuttuaan tietoliikenneinsinööriksi Mikko työskenteli ensin asiantuntijatehtävissä tietotekniikan alan yrityksessä ja sen jälkeen Nokialla vaihtuvissa tehtävissä kahdeksan vuoden ajan. Muutama vuosi sitten Mikko suoritti ammatillisen opettajan opinnot HAMKin opettajakorkeakoulussa. Opetusharjoittelu toi miehen Rasekoon ja sinne hän myös jäi. Nykyään TVT-opetuksen lisäksi Mikko pääsee hyödyntämään Nokia-vuosien tuomaa kansainvälistä kokemusta, sillä opetuksen lisäksi Mikko toimii Rasekossa tekniikan alojen kansainvälisyysvastaavana, on mukana monissa kansainvälisissä hankkeissa ja projekteissa sekä tekniikan opiskelijoiden ulkomaan työssäoppimisjaksojen järjestämisessä.

TVT-osaamista tarvitsevat kaikki

Ensi syksynä Rasekon datanomi-koulutusta laajennetaan ja koulutukseen otetaan kaksi aloittavaa ryhmää. Toiset keskittyvät käytön tukeen ja toiset ohjelmistotuotantoon. Mikko Karilaisen mukaan datanomit saavat koulutuksestaan teknisen osaamisen lisäksi aktiivisen oman ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja.

– Datanomin osaamisella on varmasti käyttöä tämän päivän työelämässä. Itse asiassa se on perusosaamista, mistä osa pitäisi olla jo ihan kaikilla ihmisillä, Karilainen sanoo.

– Monipuolisen koulutussisältönsä vuoksi tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneet voivat omien taipumustensa mukaan työskennellä mm. tietojärjestelmien ja ohjelmistojen suunnittelu-, toteutus-, testaus- ja ylläpitotehtävissä. Myös lähituen tarve, koulutus ja neuvonta ovat tyypillisiä datanomien työtehtäviä, kuten myös erilaiset myyntitehtävät. Aktiivinen ja oma-aloitteinen datanomi luo oman urapolkunsa helposti, Karilainen sanoo luottavaisesti.