Turusta kotoisin oleva Rene Zidbeck opiskeli Rasekossa kone- ja metallialaa ja valmistui kunnossapitoasentajaksi keväällä 2014. Renen tie tutkintoon – tai pikemminkin tutkintoihin – ei kuitenkaan ollut kaikkein tavanomaisin.

Rene aloitti amiksessa, mutta koulunkäynti maistui puulta. Niinpä nuori mies siirtyi putkihommiin oppisopimuksella. Tekemisen kautta oppiminen tuntui paremmalta. Oppisopimuksen aikana motivaatio ja asenne kouluttautumiseen vahvistuivat ja valmistuttuaan lvi-asentajaksi Rene päätti palata vielä ammattiopiston työsaliin. Vuotta myöhemmin hän suoritti kone- ja metallialan perustutkinnon ja nyt hänellä on kaksi ammatillista perustutkintotodistusta takataskussa!

Amiksessa opiskelun aikana Rene suoritti kunnossapitoasentajan opintoihin kuuluvan työssäoppimisjakson kansainvälisessä työssäoppimisvaihdossa. Haastava mutta antoisa harjoittelu tapahtui suomalais-kiinalaisessa NorrHydron hydrauliikkasylintereitä valmistavassa tehtaassa Changzhou-nimisessä ”pikkukaupungissa” Shanghain lähellä. KV-vaihto antoi Renelle kurkistuksen aasialaiseen työkulttuuriin ja ajatusmaailmaan: – Toiminta Kiinassa oli hyvin organisoitua ja tehokasta. Tehtaan suomalaista johtoa arvostettiin korkealle, tavalliset työntekijät eivät tohtineet edes puhutella heitä. Pitkälle kiinalaiset ovat myös ns. yhden tehtävän miehiä: toisin kuin suomalaiset, he haluavat tehdä sarjatuotantona yhtä ja samaa työtehtävää, Rene muistelee.

kiinaa2

– Nykyisille opiskelijoille sanoisin, ettei kannata epäröidä, jos teille tarjotaan työssäoppimispaikkaa ulkomailta. Tilaisuuksiin kannattaa tarttua kiinni, ne eivät välttämättä toistu ja ikinä ei etukäteen tiedä, mitä ovia joku valinta avaa, Rene rohkaisee. – Ja kannattaa muistaa, että ensimmäinen valinta ei koskaan määrittele koko tulevaisuutta. Jatko-opinnot voivat olla ihan toiselta alalta kuin mitä on amiksessa opiskellut tai alaa voi vaihtaa vielä aikuisenakin!

Tällä hetkellä Rene opiskelee toista vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa lvi-insinööriksi ja työskentelee samalla osa-aikaisesti talotekniikan suunnittelutehtävissä. Vapaa-aika kuluu joko johtamistaitoja käsittelevän kirjallisuuden parissa tai treeneissä. Renen päämääränä on kilpailla ensi kesänä ChallengeTurku-puolitrialthonkisassa. – Kaikissa ihmisissä on potentiaalia enemmän kuin he ymmärtävätkään. En halua jäädä massaan, joten yritän aina ylittää itseni, Rene sanoo. Suunnitelmissa ja toiveissa on myös päästä ensi vuonna opiskeluvaihtoon Yhdysvaltoihin.

Missä tämä energinen ikiliikkuja sitten on viiden vuoden päästä? – Hyvä kysymys. Toivottavasti jonkun toimivan organisaation johdossa. Jos ei löydy sopivaa, niin täytyy sitten perustaa oma yritys, Rene naurahtaa. Ja taitaa vielä perustaakin. Selvää #osaaviaonnistujia –porukkaa.

Rene Zidbeck