Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

Kaksi autonasentajaa nojaavat autoon.

Ajoneuvoasentajat huoltavat ja korjaavat henkilö-, paketti- ja hyötyajoneuvoja. Teknisen osaamisen lisäksi asiakaspalvelutaidot ovat tärkeitä.

Tutkinto: Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja, autotekniikan osaamisala

Ajoneuvoasentajaksi voit opiskella Raision Eeronkujan toimipisteessä.
Aloituspaikkoja kevään 2022 yhteishaussa on 38 kpl.


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Perusopinnoissa opiskellaan auton järjestelmien toimintaa, asiakaspalvelua, sähkötekniikkaa, huoltotöitä sekä alan säädöksiä. Tämän perustan päälle syvennetään osaamista auton tai moottoripyörän huoltamisen ja korjaamisen taidoissa. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, ja suurin osa opista hankitaan tekemällä asiakastöitä opiston omassa korjaamosalissa.

Opintojen aikana suoritetaan myös hätäensiapu- ja tulityökorttikoulutukset. Opinnot sisältävät osaamisen hankkimista koulutussopimuksilla työpaikoilla. Tästä osan voi halutessaan suorittaa ulkomailla.


Työllistyminen:  Ajoneuvoasentajat työskentelevät mm. autoliikkeissä, autokorjaamoissa ja kuljetusliikkeissä sekä erilaisia ajoneuvoja valmistavassa teollisuudessa.

Ammatteja: ajoneuvoasentaja, autonasentaja, mekaanikko, työkoneasentaja, henkilöautomekaanikko, kuorma-automekaanikko, automyyjä, huoltoneuvoja, varaosamyyjä


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä työssäoppimaan useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Saksassa ja Islannissa) sekä Aasiassa (Kiinassa ja Thaimaassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat alasi kansainvälisyysvastaavalta.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Yo-tutkinto suoritetaan vähintään neljässä aineessa ja opinnot toteutetaan Raision lukiossa.  Lue lisää kaksoistutkinnosta.


Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin (insinööri AMK) ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen (esim. ajoneuvoalan ammattitutkinto) tai erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.


Opinto-ohjaaja: Eeva-Mari Kallio, eeva-mari.kallio@raseko.fi, puh. 044 705 7616
Kehittämispäällikkö: Marko Sarén, marko.saren@raseko.fi, puh. 044 705 7629

Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)

Lue lisää ajoneuvoasentajan ammatista (avautuu uuteen välilehteen Autoala.fi-sivustolle).

Opiskelen Rasekossa ajoneuvoasentajaksi, koska

”Raision amiksen autoala oli yhteishaussa ykköstoiveeni!”
”Haluan tulevaisuudessa työskennellä raskaan kaluston parissa.”
”Olen kiinnostunut autoista ja niiden tekniikoista.”