03 maalis

Haluatko rakentaa tulevaisuutesi metalliteollisuuden parissa? Oletko kätevä käsistäsi ja haluat oppia erilaisia työstömenetelmiä? Haaveiletko työstä, jossa voi nähdä oman työn jäljen konkreettisesti?

Tule meille Rasekon ammattiopistoon! Kone- ja metallialan perustutkinto tarjoaa monipuolista osaamista jokaiselle metallituotteiden käsittelystä kiinnostuneille. Meillä on mahdollisuus suuntautua joko levyseppä-hitsaajaksi, koneistajaksi tai automaatioasentajaksi.

Metalliteollisuus on tällä hetkellä vankalla pohjalla ja metallityöntekijöitä tarvitaan telakalla, alihankintafirmoissa ja muissa alan yrityksissä. Työskentely metallituotteiden parissa vaatii vankkaa ammattitaitoa, jota me voimme juuri sinulle tarjota täällä Rasekon ammattiopistossa laajennetuissa tiloissamme.

Kone- ja metallialan perustutkinnossa pääset harjoittelemaan erilaisten koneitten ja työkalujen käyttöä käytännössä ja teoriassa. Meillä on ammattiteoriaa sekä yleisaineita. Ammattiteoriaan kuuluu esimerkiksi materiaalitekniikka, piirustus ja asennustekniikka. Yleisaineihin kuuluvat englanti, ruotsi, äidinkieli, matematiikka, fysiikka ja kemia ja kansalaistaito.

Epäiletkö osaamistasi? Ihan turhaan. Meillä jokaista opiskelijaa avustetaan parhaimman mukaan. Meidän ammattitaitoiset opettajamme ovat avuliaita ja takaavat jokaisen opiskelijan pärjäämisen. Alamme on melko miesvaltaista, mutta kehotamme myös tyttöjä reippaasti hakemaan metallialalle. Et tarvitse minkäänlaista aikaisempaa kokemusta metallitöistä, me kyllä kerromme mielellämme alan perusteet ja autamme alkuun opinnoissasi.

Ai mitäkö sitten teemme metallipuolella? No, jokainen päivä täällä on erilainen. Tutustumme erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen. Harjoittelemme esimerkiksi sorvaamista, hitsaamista, jyrsimistä, levyn leikkaamista, sähkökytkentöjen tekemistä ja laitehuoltoa, riippuen toki siitäkin mihin suuntautuu. Pidämme työympäristömme siistinä ja teemme erilaisia harjoitustöitä ja mahdollisesti asiakastöitä. Lisäksi toisella ja kolmannella vuodella meillä on 10 viikon pituinen työssäoppimisjakso, jolloin opiskelijat menevät jonnekin alan yritykseen harjoittelijaksi. Tämä on hyvä juttu, sillä moni opiskelijamme on työssäoppimisjakson jälkeen saanut harjoittelupaikastaan kesätyö-, ellei jopa vakituisen työpaikan.

Levyseppä-hitsaajat toimivat pääasiassa metallilevyjen parissa. He leikkaavat kappaleita, hitsaavat ja muotoilevat niitä piirustuksen mukaan. Meillä on levytyösalissa myös laserleikkuri, jolla voimme leikata tarkkojakin kappaleita koneellisesti. Koneistajat sorvaavat, jyrsivät ja poraavat kappaleita niin manuaalisesti kuin CNC-koneillakin (eli koneilla, joihin tehdään ohjelma tietokoneella). Kunnossapitoasentajat tekevät sähkökytkentöjä ja koneiden huoltoa erilaisin toimintatavoin.

Opiskeluympäristömme on mukava ja hyvällä sijainnilla. Koulussamme ruoka tulee suoraan kokkiopiskelijoilta, joten tarjoilu on monipuolista ja herkullista. Meillä on käytössämme iso liikuntasali ja oma kuntosali. Meiltä löytyy kaikki kokoustiloista atk-luokkiin. Opiskelusi tukena meillä toimii oma terveydenhoitaja, opinto-ohjaaja, kuraattori ja tutorit. Meillä on käytössämme myös ilmaiset oppikirjat ja työasu (turvakengät, työtakki, työhousut, suojalasit yms.)

Tähtäätkö korkeammalle? Kone- ja metallialan perustutkinnon jälkeen sinulla on loistavat valmiudet jatkaa opintoja. Esimerkiksi ammattikorkeakoulussa voit lukea itsesi metallialan insinööriksi.

” Hain Rasekon ammattiopistoon metallipuolelle, sillä olin kiinnostunut metallituotteiden käsittelystä ja materiaalitekniikasta. En ollut koskaan tehnyt metallitöitä, joten hiukan luonnollisesti jännitti tulla tänne. Pääsin kuitenkin hyvin alkuun ja kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Sain apua kun sitä tarvitsin ja opettajat neuvoivat minua mielellään jos jokin asia askarrutti minua. Nyt olen viimeisellä vuodella ja tyytyväinen että tulin tänne, sillä tiedän tarvitsevani näitä taitoja myös tulevaisuudessa. Olen saanut työssäoppimispaikaltani kesätöitä ja myös satunnaisesti teen kyseisessä firmassa tuurauksia. Parasta mielestäni on se, että täällä ei hoputeta mihinkään vaan saamme rauhassa tehdä töitä. Pidän myös siitä, että töitä tehdään ns. oman tason mukaan. Esimerkiksi ne joilla on parempaa kokemusta metallitöistä voivat ottaa vastaan haastavampia tehtäviä kuin ne, jotka vasta tutustuvat eri työmenetelmiin.”

Opiskelumme metallipuolella ei ole suinkaan joka päivä pelkkää teoriaa tai työntekoa. Me myös käymme erilaisissa alan yrityksissä tutustumiskäynneillä ja messuilla. Silloin tällöin meillä käy koulussa vieraita kertomassa erilaisia asioita, jotka ovat mielenkiintoista kuunneltavaa. Esimerkiksi poliisi, ympäristövastaava ja firmojen työntekijöitä on käynyt kertomassa meille työstään ja arjestaan. Koulumme järjestää ajoittain myös erilaisia viihdykkeitä, kuten esimerkiksi elokuvan katselua, sumopainimatseja tai salibandyturnauksia.